Most Suade i Olge

Most Suade i Olge

3. decembra 1999. godine, Most "Suada Dilberović" je preimenovan u "Most Suade i Olge". Podsjećanja radi, most se prvobitno zvao "Most Vrbanja", pa je preimenovan u "Most Suade Dilberović" (6. april 1996. godine), a 03. decembra 1999. godine je ponovno preimenovan u "Most Suade i Olge". Danas se na mostu nalazi spomen ploča u sjećanje na ove dvije nevine žrtve na kojoj piše: "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši."


Suada Dilberović i Olga Sučić su prve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu. Suada Dilberović je bila studentica medicine Sarajevskog Univerziteta porijeklom iz Dubrovnika.
Suada je prva žrtva opsade Sarajeva i smatra se prvom žrtvom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. - 1995. godine. 

Na istom mjestu kao i Suada, ubijena je i Olga Sučić, pa se zbog toga na mostu, na kojem su ubijene ove dvije mlade djevojke, nalazi spomenik njima dvjema kao prvim žrtvama agresije u Sarajevu.

Na mostu su 1993. godine stradali i sarajevski Romeo i Julija - Boško Brkić i Admira Ismić, dvoje zaljubljenih, koji su pokušali pobjeći iz opkoljenog Sarajeva i svoju ljubav po svaku cijenu sačuvati od ratnog bezumlja.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj