Međunarodna gradska atletska trka Vivicitta Sportski savez KS

Međunarodna gradska atletska trka Vivicitta Sportski savez KS

Generalni organizator je UISP (Unione Italiana Sport per tutti) iz Bologne, Italija.

Vivicitta je međunarodni, masovni sportski događaj oraganiziran od strane UISP, koji koristi trčanje kao alat za promociju humanih prava i vrijednosti, a organizator ove međunarodne atletske trke u Sarajevu je Sportski savez Kantona Sarajevo. Trka nije samo lokalnog nego i regionalnog karaktera, obzirom da svake godine na ovoj trci u Sarajevu učešće uzmu i atletičari iz zemalja u regionu kao i predstavnici međunarodnih institucija koje egzistiraju u Kantonu Sarajevo.

Specifične teme se mijenjaju se svake godine.

Ove godine tema je: Održite vašu formu

U Sarajevu se ova trka održala prvi put ratne 1995. godine, kada su građani, djeca i atletičari trčali u podrumskom prostoru, ispod platoa Skenderije, a ovu trku u Sarajevo donio je naš proslavljeni atletičar, Islam Džugum.

Vivicitta donosi više od 90.000 građana koji trče istovremeno u različitim gradovima širom svijeta. Svaki grad u okviru Vivicitte oraganizira dvije trke. Takmičarska trka (10 km) i rekreativna trka koja ima 3,30 km.

Ova jedinstvena trka objedinjava kompjuterski sistem koji omogućava da sportaši prate svoje rezultate u bilo kojim gradovima gdje se održava trka. Ovo nije samo sportski nego i socijalni događaj. Takmičari demonstriraju njihovu podršku da žive u jednom prirodnom prijateljskom okruženju, u solidarnosti sa stanovnicima drugih zemalja, dijeleći različite kulture, poštujući razlike sa slanjem zajedničke poruke mira.

Prva Vivicitta je održana 1984. godine. Tema ove trke bila je reproprijacija historijskih centara za mnoge gradove pune života.

Ubrzo Vivicitta prerasta u međunarodni događaj. 1992. godine trka je uključivala angažman šest nosača baklji na olimpijskim igrama u Barceloni. 1996. godine trka je održana u Rebibiji (zatvor u Rimu)

2002. godine, Paul Targat – kenijski atletski šampion daje ime trci "Trka bez granica". 

Godinu dana ranije izdata je prva publikacija u Bejrutu. Cilj Vivicitte je odgoj i obrazovanje mladih i želja da mladi zauzmu što značajniju rolu u razvoju ove populacije. 

Naredna međunarodna, atletska, gradska trka Vivicitta bit će održana 19. aprila 2020. godine sa početkom u 10:30 sati.

Trka će se odvijati po ustaljenoj shemi: START – Veliki park ispred BBI Centra – Ulica Maršala Tita, Musala, Obala Kulina bana, vraća se ulicama Telali i Mula Mustafe Bašeskije, pa Maršala Tita do Velikog parka.

Rekreativna trka, gore pomenuta trasa, je jedan krug (3,30 km), a oficijelna se trči tri kruga (10 km).

Za oficijelnu trku na 10 km, pored diploma, pehara i medalja, predviđene su i novčane nagrade za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Sve informacije i prijave:

Sportski savez Kantona Sarajevo, Obala Kulina bana 1 (zgrada Doma sindikata na Skenderiji)

Telefon: 033/558-690

Fax: 558-691

Svakim radnim danom od 8:00 do 15:00 sati.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj