Sportske igre OAZE - Udruženje "OAZA"

Sportske igre OAZE - Udruženje "OAZA"

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza” od 2011. godine organizira veliko međunarodno sportsko takmičenje za osobe sa intelektualnim teškoćama pod nazivom “Sportske igre Oaze”.

Cilj ovog takmičenja jeste promocija psiho-fizičkog, socijalnog razvoja i svih sposobnosti osoba sa intelektualnim teškoćama kroz sport, te UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Na takmičenju je zastupljeno osam sportova: nogomet, košarka, stolni tenis, boćanje, atletika, plivanje, kuglanje, te MAT program (za osobe sa višestrukim smetnjama).
Sportske igre Oaze predstavljaju događaj u sklopu projekta: “Moje pravo na sport”, koji je podržan od Švedske nevladine organizacije MyRight- Empowers people with disabilities, koja okuplja preko dvadeset organizacija osoba sa različitim invaliditetom za međunarodnu razvojnu saradnju.

Udruženje “Oaza” nastoji svake godine okupiti veliki broj takmičara i zaljubljenika u sport iz sljedećih zemalja: BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Švedske, Austrije, SAD-a, Saudijske Arabije. Četiri dana takmičenja simbolizira promocija zdravog stila života osoba sa intelektualnim teškoćama kroz sport, druženje, fair play i osvojene medalje.

Sportske igre Oaze tradicionalno se održavaju u prvoj sedmici mjeseca oktobra.
Devete Sportske igre Oaze, održane su u periodu od 03.10. – 06.10. 2019. godine na području Kantona Sarajevo. Na takmičenju je učestvovalo preko 500 takmičara, osoba sa intelektualnim teškoćama.

Udruženje “Oaza” realizacijom različitih aktivnosti nastoji omogućiti osobama sa intelektualnim teškoćama priliku za poboljšanje cjelokupnog kvaliteta života. Sport predstavlja važan segment u razvoju osoba sa intelektualnim teškoćama i unaprjeđivanju onih sposobnosti koje čine temeljne preduslove za oblikovanje socijalno kompetentne i prihvaćene osobe u zajednici različitih.

Održavanje manifestacije: “Sportske igre Oaze”, koju organizira Udruženje “Oaza”, šalje poruku cijeloj društvenoj zajednici da ovakvi događaji moraju zaživjeti tokom cijele godine u gradu Sarajevu i da je to neophodno za unaprjeđivanje života svakog pojedinca sa intelektualnim teškoćama.

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama Kantona Sarajevo „Oaza“, jedno od najstarijih udruženja na području KS, postoji i djeluje od 1960. godine. Udruženje “Oaza”, je nevladina i neprofitna organizacija civilnog društva koja radi na unaprjeđenju prava i zaštiti osoba sa intelektualnim teškoćama, te okuplja preko 500 članova. Adresa Udruženja “Oaza” je Teheranski trg do br. 6, - Općina Novi Grad. Također prostorni kapaciteti Udruženja nalaze se i na području Općine Centar – Sutjeska 18.

Misija Udruženja “Oaza”:
Udruženje “Oaza” pruža podršku osobama sa intelektualnim teškoćama i njihovim porodicama, razvijanjem programa iz oblasti obrazovanja, radnog osposobljavanja, socijalnog uključivanja i rehabilitacije u svrhu pripreme i osposobljavanja za samostalan život uz podršku, kroz javno zagovaranje, u lokalnoj zajednici.

Vizija Udruženja “Oaza”:
Ravnopravan status i uključenost osoba sa intelektualnim teškoćama u društvo.

WEB LINK:
http://udruzenjeoaza.ba/bs/

Podijeli:

Najnoviji sadržaj