Plaketa Grada Sarajeva za 2014. godinu

Plaketa Grada Sarajeva za 2014. godinu

Husein Hasani-čika Mišo (posthumno)

Početkom ove godine zauvijek nas je napustio Husein Hasani, poznatiji među Sarajlijama kao čika Mišo. Njegovim odlaskom grad će biti prazniji. Neće ga biti tamo gdje smo znali da ćemo ga sigurno naći, na njegovom radnom mjestu u Titovoj, gdje je dolazio svakodnevno, čak i u ratna vremena.

Čika Mišo, kao jedini i najpoznatiji ulični čistač cipela, bio je neizbrisiva slika Sarajeva. Više od sedam decenija živio je u Sarajevu – gradu ljubavi, koju su mu poklanjali kako rođeni ovdje tako i oni koji su se slučajno našli u ovom gradu. Čika Mišo je postao simbol ovoga grada. Prava sarajevska raja! Znao je reći da poznaje i ministre i obične radnike, svi oni dođu da, uz čišćenje cipela, i malo porazgovaraju.

Čika Mišo je bio svojevrstan gradonačelnik Sarajlija, jer je zarađujući za život poštenim radom i svojom vedrinom i lijepom riječju, stekao naklonost i poštovanje svojih sugrađana.

Imali smo privilegiju da u našem gradu živi takav čovjek: pun nevjerovatne energije i životne radoznalosti, tople ljudskosti i istinskog zaljubljenika u ovaj grad.

Nagradu je preuzeo čika Mišin sin, Ramiz Pašić, koji je kazao: „Nekoliko mjeseci prije smrti onako bolestan, otac mi je govorio: Sine, grehota je da mjesto ostane pusto. Sine, moraš imati osmijeh, jer će te jedino tako narod zavoljeti. Želim zahvaliti što ga Grad Sarajevo i građani nisu zaboravili“.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj