Internacionalni teatarski festival MESS

Internacionalni teatarski festival MESS

JU MES – scena MESS /1960/

Internacionalni teatarski festival MESS baštini tradiciju festivala Malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije. Kao takav, osnovan je uz poseban angažman Jurislava Korenića 1960. godine te s toga spada u red najstarijih Festivala u Istočnoj Evropi. Tadašnji Festival, koncipiran kao smotra jugoslavenskih teatara, svake godine se održavao u Sarajevu kao jedan od najznačajnijih jugoslavenskih teatarskih događaja. Sastavni dio programa bila su i gostovanja prestižnih teatara iz cijelog svijeta, tako da je publika imala priliku da u sklopu MESS-a pogleda neka od najznačajnijih teatarskih ostvarenja tog vremena.

Sa početkom rata u BiH prestao je i rad Festivala Malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije. U novonastalim okolnostima, a u nemogućnosti da se u ratnim okolnostima nastavi djelovanje u smislu teatarskog festivala, Institucija je donijela odluku o preimenovanju festivala u Međunarodni teatarski i filmski festival MES Sarajevo i pristupila radu prilagođenom novonastalim okolnostima. Kao rezultat svih aktivnosti u tom periodu, a koje su u velikom procentu bili inicirane i realizirane upravo od Festivala MESS, Sarajevo je predloženo za kulturni centar Evrope.

Po završetku opsade predložen je projekat o obnovi teatarskog festivala, sa ciljem organiziranja Internacionalnog teatarskog festivala koji bi za razliku od Malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije bio stvarna smotra teatara iz cijelog svijeta. Postavljen je veoma visok cilj da sarajevski teatarski festival postane jednim od referentnih evropskih festivala. Od tada, iz godine u godinu, Festival se konstantno u medijima navodi kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja kako u BiH, tako i u regionu, pa i šire. U relativno kratkom vremenu stvara se potpuno nova publika, kao rezultat posebne politike Festivala čija je namjera bila privući mlađe generacije.

U proteklih sedamnaest godina, Festival je postavio izuzetno visoke teatarske standarde, a bh. publika je imala priliku vidjeti neke od najznačajnijih reditelja-ica, te tetarskih ostvarenja svih vremena. Među gostima/gošćama Festivala bila su: Peter Brook, Giorgio Strehler, Robert Wilson, Eugenio Barba, Josef Nadj, Roberto Ciulli, Anne Teresa de Keersmaker, Eimuntas Nekrosius, Oscaras Koršunovas, Alvis Hermanis, Olivier Py, Mark Tompkins, Wlodzimierz Staniewski, Simon McBurney, Arpad Schilling, Christoph Marthaler, Frank Castorf, Michael Thalhaimer, Ariel Garcia Valdes, Andriy Zholdak, Rimas Tuminas, Jurgen Gosch, Emma Dante, Pippo DelBono, Lee DeLong, Rodrigo Garcia, Grezgorz Brall, Silviu Purcharete,  Alain Platel, Emio Greco, Vilim Docolomansky, Jiři Mencl, Heiner Goebbels, Stefan Kaegi, Romeo Castellucci, Wim Vandekeybus, Forced Entertainment, Needcompany i mnogi drugi/e ...

Internacionalni teatarski festival MESS je od svojih začetaka inovatorski, spreman u svim dosadašnjim rukovodstvima kroz svoju historiju da, čak i u nemogućim okolnostima, u Sarajevu stvara kulturno utočište za sve generacije, rizikujući i ulažući u najhrabrije i najzanimljivije umjetničke projekte. Upravo u tome leži razlog zbog kojeg je Internacionalni teatarski festival MESS jedan od vodećih festivala ovog dijela Evrope.

Maršala Tita 54, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (0) 33 200 392

Podijeli:

Najnoviji sadržaj