Sarajevski dani poezije

Sarajevski dani poezije

Društvo pisaca BiH /1962/

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije započela je svoje postojanje 1962. godine. Učešće i uključivanje autora, ne samo iz BiH i susjednih zemalja nego i iz zemalja širom svijeta, je dokaz međunarodnog značaja ovog višednevnog događaja.

U sklopu "Sarajevskih dana poezije", Društvo pisaca Bosne i Hercegovine svake godine dodjeljuje nagradu pod nazivom "Bosanski stećak". Cilj ove manifestacije je očuvanje i unaprjeđenje književno-estetskih i književno-etičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.

Na Sarajevskim danima poezije su učestvovali pjesnici iz Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja: Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Kosova, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Austrije, Belgije, Francuske, Holandije, Njemačke, Švicarske, Luksemburga, Velike Britanije, Irske, Italije, Grčke, Turske, Kanade, Palestine, Poljske, Irana, Egipta, Sjedinjenih Američkih Država, Konga, Japana.

Sarajevski dani poezije tradicionalno se održavaju u prvoj polovini mjeseca maja.

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine je pravni nasljednik Udruženja književnika Bosne i Hercegovine koje je nastalo 1946. godine. Jedan od osnivača Društva 1993. godine bio je Zlatko Topčić. Udruženje je osnovalo i izdavalo književni časopis Život (kojega će kasnije preuzeti izdavačka kuća "Svjetlost"), te je organizator internacionalne manifestacije Sarajevski dani poezije.

Trenutno broji 161 člana, smješteno je u prostorijama Doma pisaca u Kranjčevićevoj ulici u Sarajevu.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj