Katica: Vratiti nadležnosti Gradu Sarajevu koje je imao prije rata

Katica: Vratiti nadležnosti Gradu Sarajevu koje je imao prije rata
  • 23 Oct, 2019

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Gradsko vijeće Sarajeva danas će na sjednici razmatrati informaciju o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, a kojim bi se definisale nadležnosti općina, grada i kantona.

Vijećnik Velija Katica smatra da konačno treba riješiti problem nadležnosti koje se prepliću, a tu se najviše misli na komunalne usluge i regulacione planove.

Dosadašnji Zakon, podsjeća, je koncipiran tako da su većina ovlaštenja, nadležnosti,  bile prenesene na općinski nivo, te da Grad gubi puno na tome i to nije dobro.

- Trebamo ići u smjeru vraćanja kompetencije gradu koje je imao i prije rata. Na taj način gradu dajemo snagu kao glavnom gradu BiH - naglasio je Katica u izjavi za Fenu.

Kao primjer, naveo je budžet koji ima Grad Zagreb u iznosu od 300 miliona eura, a Budžet Grada Sarajeva je 16,5 miliona KM.

Dodao je, da iako je Grad posebno u mandatu gradonačelnika Abdulaha Skake, uradio značajne projekte, kao što je projekat Trebevička žičara, Bistrička stanica, Olimpijski muzej, projekat biciklistička staza, treba raditi više.

- Glavni grad BiH, Sarajevo, možemo ojačati samo ako ojačamo mogućnosti za veći budžet - zaključio je vijećnik Velija Katica.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj