Sarajevo film festival

Sarajevo film festival

Obala art centar /1995/

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva, te tako održi kosmopolitski duh Grada, 1995. godine Obala Art Centar pokreće Sarajevo Film Festival.

Dvije decenije kasnije, Sarajevo Film Festival je izrastao u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na region Jugoistočne Evrope (Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska) zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regiona dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti.

Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitavog regiona, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Zelenih beretki 12, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]

 Tel. +387 33 221 516; Fax +387 33 263 381

Priča o Sarajevo Film Festivalu započela je u jeku rata, kao pokušaj grupe entuzijasta da ožive kulturni život grada pod opsadom.

Iako je rat bjesnio na sve strane, borba za opstanak kulturnog života bila je snažnija od sila destrukcije. Ekipa okupljena oko Obala Art Centra je pred kraj četverogodišnje opsade odlučila pokrenuti filmski festival, sa željom da tako daju doprinos opstanku kosmopolitskog duha grada, koji je u bivšoj Jugoslaviji bio poznat po bogatoj umjetničkoj i kulturnoj sceni.

Prvi Ljetni filmski festival Sarajevo održan je od 27. oktobra do 7. novembra 1995. godine. U Bosanskom kulturnom centru, gdje je Festival održan, predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja. Filmovi iz glavnog programa prikazani su u formatu 35 mm, a ostali u VHS formatu.

Uprkos opsadi, sala BKC-a je svake večeri bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Festival je te godine posjetilo čak 15.000 ljudi i on je za građane opkoljenog grada, odsječene od ostatka svijeta, bio prozor u svijet filmova i bijeg od okrutne stvarnosti u kojoj je njihov život svakodnevno bio u opasnosti.

Zahvaljujući pozitivnom duhu Sarajlija, koje su se borile za svoje živote, ali i za kulturu bez koje život nema smisla, SFF je postao jedinstven kulturni projekat. Broj posjetilaca je rastao iz godine u godinu, a festival je ubrzo postao poznat i priznat širom svijeta. Stekao je i brojne prijatelje, koji i dan danas ne propuštaju posjetiti Sarajevo.

Među najpoznatijima je Bono Vox, frontmen poznatog benda U2, koji sa Sarajevom i SFF-om ima posebnu vezu, a tu su i francuska modna kreatorka Agnes B, britanski reditelj Mike Leigh, te glumci John Malkovich, Willem Dafoe, Steve Buscemi... Prijateljima Sarajeva, kada su u pitanju poznati filmski radnici, mogu se dodati i imena: Abel Ferrara, Morgan Freeman, Jeremy Irons, Charlie Kaufman, Michael Moore, Gaspar Noe, Mickey Rourke, Angelina Jolie, Brad Pitt...

Sarajevo Film Festival publici svakog augusta nudi uvid u najzanimljivija recentna filmska ostvarenja, za regionalne autore je idealan za promociju filmova i umrežavanje, dok mladim talentima pruža priliku za sticanje novih znanja i iskustava. Danas je SFF nezaobilazna tačka na svjetskoj mapi festivala i najvažnije mjesto za film u jugoistočnoj Evropi.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj