Skakina oštra poruka: Odluka Švedske akademije brutalna uvreda žrtvama i istini

Skakina oštra poruka: Odluka Švedske akademije brutalna uvreda žrtvama i istini
  • 23 Oct, 2019
Grad Sarajevo najoštrije je osudio danas odluku Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dodijeli Peteru Handkeu, te zatražio od Grada Štokholma i gradonačelnice Anni König Jerlmyr da osude ovaj čin. Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, ovu je odluku usvojilo Gradsko vijeće. On je istakao da ovakvi sramotni akti prijete da naruše dobre odnose i veze između dva pobratimska grada.
- Građani Sarajeva su veoma uznemireni nakon objave Švedske akademije da dodijeli Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu Peteru Handkeu. Handke je u više navrata pisao i govorio protiv istine, poričući genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Za građane Sarajeva je tvrdio da su inscenirali jezivi masakr na pijaci Markale 05.02.1994. godine.
Svi znamo da je samo u tom granatiranju ubijeno 68 i ranjeno 144 građana Sarajeva. Genocid u Srebrenici, opsadu i terorisanje Sarajeva u kojem je ubijeno više od 11.500 građana Sarajeva, dokumentovale su i sankcionisale brojne presude Haškog tribunala - naveo je Skaka.
Štokholm i Sarajevo su, kako je rekao, pobratimski gradovi koji gaje duge i dobre odnose. Ali, ovakva odluka, kako je naveo, ne može biti zanemarena.
- Odluka Švedske akademije je brutalna uvreda žrtvama i istini, ali i svim drugim slobodoljubivim građanima Grada Štokholma. Pozivam gradonačelnicu i Gradsko vijeće Štokholma da nam se pridruže u ovoj osudi.  Štokholm je slobodouman i multikulturalan grad i prijatelj Grada Sarajeva, što se dokazalo više puta tokom opsade Sarajeva. Uvjereni smo da i ovaj put može i treba biti na strani istine i pravde - istakao je gradonačelnik Skaka.
Podijeli:

Najnoviji sadržaj