Ekološka pravna klinika: Obrazovanje budućih pravnika o rješavanju pravnih pitanja u oblasti okoliša

Ekološka pravna klinika: Obrazovanje budućih pravnika o rješavanju pravnih pitanja u oblasti okoliša
  • 16 Oct, 2019

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, njih 20, prisustvovali su prvoj sesiji Ekološke pravne klinike, kako bi im se približili modaliteti putem kojih mogu rješavati određena pravna pitanja u oblasti okoliša.

Ekološku pravnu kliniku koju će budući pravnici pohađati tokom oktobra i novembra, organizovalo je Udruženje “Aarhus centar u BiH”, uz finansijsku podršku Grada Sarajeva i Misije OSCE-a u BiH.  

Misija ovog projekta jeste da se razvijaju pravne vještine, kritičko mišljenje, te na taj način podstakne osjetljivost za aktuelne probleme okoliša u zajednici. Naročito je značajno da se uspostavi i saradnja na ovom polju u oba entiteta BiH, jer okoliš ne poznaje granice.

Aarhus centar nastoji da, u okviru obrazovanja budućih pravnika, razvije svijest o potrebi da stečena znanja aktivno primjene na konkretne slučajeve vezane za ekološku problematiku.

Inače, Aarhus Centar otvoren je 2012. godine u Sarajevu, s ciljem da osigura kvalitetniji pristup informacijama o okolišu, potaknu javne diskusije, te da se što više građana uključi u donošenje odluka u ovoj oblasti.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj