Visoka delegacija Pekinga u posjeti Gradu Sarajevu

Visoka delegacija Pekinga u posjeti Gradu Sarajevu
  • 28 Oct, 2019

Zamjenici gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić i Milan Trivić primili su danas visoku delegaciju Grada Pekinga, na čelu sa Qi Jing, članicom Ujedinjenog fronta Odsjeka za rad u općinskom odboru Pekinga. Prijemu je prisustvovao i ambasador NR Kine u BiH, Nj.E. Ji Ping.

„Ovo je izuzetna prilika da nastavimo dogovore oko unapređenja saradnje i uspostavljanja jačih veza naših glavnih gradova, pogotovo u oblasti privrede, kulture, turizma. Sarajevo i Peking su historijski gradovi, domaćini olimpijada, te sve atraktivnije turističke destinacije“, istakao je dogradonačelnik Šarić.

Zamjenik gradonačelnika Trivić je iskazao zadovoljstvo i čast što je Grad Sarajevo izabran za domaćina 5. Foruma 17+1 gradonačelnika glavnih gradova država Kine i Centralne i Istočne Evrope, koji će se održati iduće godine, a predstavljat će dodatni impuls ekonomskom i društvenom razvoju BiH i Sarajeva.

Qi Jing je navela kako su počastvovani dočekom u Sarajevu, ističući veliki interes u razvoju turizma.

“Sarajevo i Peking bi mogli potpisati sporazum o turizmu u cilju jačanja saradnje u ovoj oblasti”, navela je Qi Jing, te pozvala bh. prijestolnicu da se pridruži Asocijaciji turističkih gradova svijeta, čije je osnivanje inicirao Grad Peking.

Danas je ispred SCC-a upriličena svečanost na kojoj je prikazana prva od 52 epizode serijala reportaža o glavnom gradu NR Kine, pod nazivom „Taj prelijepi Peking“, kojeg će bh. javnost uskoro moći da pogleda na državnom javnom servisu BHRT–u.

„Ova prelijepa priča približit će našim građanima život, tradiciju, običaje, turističke atrakcije i historijske znamenitosti uvijek zanimljivog Pekinga. Vjerujem da će i bh. prijestolnica na isti način uskoro, predstaviti sebe i svoje ljepote i zanimljivosti građanima Pekinga i Kine“, kazao je dogradonačelnik Šarić.

Ovaj zanimljivi projekt zajedno realizuju BHRT i TV Pekinga, zahvaljujući posredovanju Udruženja „Bosansko-kinesko prijateljstvo“, kao podršci Grada Sarajeva i Ambasade Narodne Republike Kine u BiH.  

Na svečanosti je, također, prikazan i promotivni film o Zimskim olimpijskim igrama, kojima će 2022. godine domaćin biti Grad Peking.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj