Općina Stari Grad Sarajevo raspisala konkurse za stipendiranje učenika i studenata

Općina Stari Grad Sarajevo raspisala konkurse za stipendiranje učenika i studenata
  • 31 Oct, 2019

Općina Stari Grad raspisala je danas konkurse za stipendiranje učenika i studenata u školskoj 2019./2020. godini različitih kategorija. Svake godine općina Stari Grad stipendira više od 300 učenika i studenata za što se izdvaja više od 310.000 KM iz općinskog budžeta. U narednoj godini sredstva za stipendije bit će i viša s obzirom da će općina Stari Grad početi stipendirati i nadarene sportiste – učenike osnovnih i srednjih škola iz Starog Grada u cilju stimulisanja bavljenja sportom mladih ljudi.

Stipendiranje djece iz porodica boračke populacije

Stipendije se dodjeljuju učenicima i studentima iz porodica boračke populacije, što su u najvećem broju slučajeva djeca demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, te u vrlo malom procentu djeca iz šehidskih porodica s obzirom da s godinama ‘izlaze’ iz ovog prava, tačnije zbog godina gube pravo na stipendiranje.

Stipendije mogu dobiti članovi porodica boračke populacije iz Starog Grada koji su na redovnom školovanju, mlađi od 25 godina i čiji roditelj je najmanje jednu godinu proveo u redovima Armije RBiH. Uslov je i da primanja roditelja ne prelaze iznos dvije prosječne plate FBiH, da se ne stipendiraju iz drugih izvora i da ne obnavljaju godinu na fakultetu.

Ovaj Javni konkurs provodi općinska Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, a otvoren je narednih 30 dana.

Stipendiranje nadarenih učenika i studenata i deficitarnih zanimanja

Općina Stari Grad svake godine stipendira i nadarene učenike i studente koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama. I oni moraju imati prebivalište na području općine Stari Grad, a uslov je i postignuti uspjeh: učenici srednjih škola sa najmanjom prosječnom ocjenom 4,80, a studenti fakulteta/akademija i pridruženih članica univerziteta sa najmanjom prosječnom ocjenom 9,00.

Kako bi se mladi ljudi motivirali za bavljenje tradicionalnim zanatima i deficitarnim zanimanjima, općina Stari Grad već nekoliko godina nudi stipendije i ovim učenicima. Pravo učešća na Javnom pozivu imaju učenici I, II i III razreda srednjih strukovnih škola, koji pohađaju obrazovanje koje traje tri godine, koji nisu obnavljali godinu i učenici starih tradicionalnih zanata - šegrti koji zvanje stiču kod majstora starih zanat. Prošle godine stipendirano je sedam učenika deficitarnih zanimanja, te 104 nadarena učenika i studenta

Javni poziv za stipendiranje nadarenih učenika i studenata i

Javni poziv za stipendiranje učenika/šegrta iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalnih zanata otvoreni su narednih 15 dana, a provode se putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport.

„Svake godine izdvajamo značajna sredstva za stipendiranje naših učenika i studenata i to je naš doprinos njihovom školovanju i obrazovanju. Uvijek me raduje kada razgovaram sa mladim ljudima koji se trude i uče, te ističu kako svoju budućnost vide u Bosni i Hercegovini, što i jeste naš cilj. Mladim ljudima trebamo osigurati uslove da žive i rade u svojoj zemlji. Nadam se i da će ove godine biti više prijavljenih učenika koji žele izučavati stare zanate kako bismo i na taj način doprinijeli njihovom očuvanju,“ kazao je općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj