Potpisan Memorandum o razumijevanju između ombudsmana BiH i Turske

Potpisan Memorandum o razumijevanju između ombudsmana BiH i Turske
  • 19 Nov, 2019

ISTANBUL/SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Ombudsmani Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur i Ombudsman Turske Şeref Malkoç potpisali su danas u Istanbulu Memorandum o razumijevanju između dviju institucije.

Cilj Memoranduma o razumijevanju jeste da stvori organizacione uslove za saradnju dviju institucija u oblasti zaštite prava građana, postupanja po žalbama i drugim aktivnostima koje se odnose na zadatke i svrhe rada svake od njih i na taj način doprinese zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Memorandumom se uspostavlja okvir za razvoj partnerske saradnje strana potpisnica kroz razne vidove aktivnosti i pomoći u promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda građana, kao i razmjenu informacija i međusobne konsultacije u realizaciji projekata i programa, organizovanja uzajamnih posjeta, stažiranja, obuka, radionica, te drugih aktivnosti.

Memorandum predviđa da će se saradnja zasnivati na principima partnerstva, transparentnosti, odgovornosti, zajedničkog planiranja i usklađivanja aktivnosti, obostranog interesa, međusobnog informisanja i autonomnosti obje strane, saopćeno je iz Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj