U Evropskom parlamentu okrugli stol o zapadnom Balkanu i proširenju EU

U Evropskom parlamentu okrugli stol o zapadnom Balkanu i proširenju EU
  • 03 Dec, 2019

BRUXELLES, 3. decembra (FENA)  - Zastupnici Evropskog parlamenta (EP) danas će razgovarati o procesu evropskih integracija za zapadni Balkan sa članovima nacionalnih parlamenata iz regiona.

Okrugli stol službeno će otvoriti predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, nakon čega će uslijediti obraćanje Olivéra Várhelyija, novog evropskog povjerenika za EU susjedstvo i proširenje, u njegovom prvom službenom posjetu Evropskom parlamentu kao povjerenik, prenosi European Western Balkans(EWB).

Parlamentarci iz Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, uključujući i lidere političkih i parlamentarnih grupa, zajedno sa evropskim parlamentarcima razmijenit će mišljenja o izazovima i perspektivi politike proširenja EU, najavljeno je iz Evropskog parlamenta.

Poslanicima Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenta zemlja regiona obratit će se i novoimenovani izvjestitelj EP za zapadni Balkan Tonino Picula, koji je na tu funkciju izabran u susret samita EU zapadni Balkan koji će biti održan u Zagrebu u maja 2020. godine.

U diskusiji sa parlamentarcima koji dolaze iz država zapadnog Balkana učestvovat će i izvjestioci Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje regiona kao i predsjednici parlamentarnih delegacija za saradnju sa državama zapadnog Balkana.

Uvodnu sjednicu, koja će trajati sat vremena, moderirat će potpredsjednik EP-a Fabio Castaldo.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj