Općina Novo Sarajevo - Vlasnici objekata upoznati sa procedurom utopljavanja

Općina Novo Sarajevo - Vlasnici objekata upoznati sa procedurom utopljavanja
  • 03 Dec, 2019

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Vlasnici objekata individualnog stanovanja u Općini Novo Sarajevo danas su na sastanku sa auditorima, predstavnicima Općine i SERDA-e upoznati sa procedurom provođenja projekta "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika (omasovljenje)''. 

Projektom su obuhvaćena 33 objekta kolektivnog stanovanja i 32 individualna stambena objekta sa područja Općine Novo Sarajevo.

Predstavnik Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Faruk Cerić objašnjava da su danas obavljeni sastanci sa vlasnicima objekata za koje će biti urađeni energetski auditi. 

- Željeli smo da se vlasnici upoznaju sa auditorima, jer će auditori u narednom periodu izvršiti obilazak objekata. Auditori će utvrditi stanje objekata, odnosno u kakvom se stanju nalaze fasade, prozori i gdje su najveći gubici energije, a zatim će napraviti izvještaje objekata. Kasnije će biti proveden tender građevinskih firmi koje će raditi utopljavanje - rekao je Cerić. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo ističe da je ta općina pionir u segmentu povećanja energetske efikasnosti. 

- Prije nekoliko godina obezbijedili smo dokumentaciju i dobili sredstva UNDP-a za dva projekta energetske efikasnosti. Radimo na utopljavanju škola i blizu smo završetka tog projekta. Dio sredstava će biti utrošen i za utopljavanje srednjih škola - rekao je Koldžo. 

Projekat implementiraju SERDA i Ministarstvo prostornog uređenja. Vrijednost implementacije projekta iznosi oko 10.000.000 KM. Općina Centar učestvuje sa oko 3.000.000 KM.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj