Štrosmajerova ulica nakon mnogo godina konačno sanirana i uređena

Štrosmajerova ulica nakon mnogo godina konačno sanirana i uređena
  • 03 Dec, 2019

Ulica Štrosmajerova je nakon mnogo godina konačno sanirana i uređena. Općina Stari Grad Sarajevo i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo pokrenule su projekt sanacije te ulice vrijedan više od 632.000 KM.

Radilo se na površini od 1.100 m2, a ulica je dobila i dekorativnu rasvjetu koja je ugrađena u ploče. Ove sedmice počinje i novogodišnje dekorisanje ulica u Starom Gradu, te je izvjesno da će Štrosmajerova zasjati novim sjajem.

Štrosmajerova ulica, u srcu grada, izgrađena je u vrijeme austrougarske uprave i čak i tada bila je zamišljena kao urbano gradsko središte.

S godinama, mijenjali su se njeni nazivi, ali i namjena, tako da je sve do kraja ’70-ih godina Štrosmajerova ulica zapravo bila veoma frekventna saobraćajnica, ali i privredna zona nekada poznatih firmi. Ne samo da su Štrosmajerovom ulicom saobraćali automobili, nego se i ispred Katedrale okretao autobus za Podhrastove – ista ona linija koja danas počinje iz ulice Zelenih beretki, preko puta Doma Oružanih snaga BiH.

Saobraćaj vozila u ulici Štrosmajerova zabranjen je pred početak Zimskih Olimpijskih igara, a ulica je pretvorena u pješačku zonu, šetalište.

S vremenom je Štrosmajerova ulica postala jedna od najfrekventnijih pješačkih zona u gradu čijim su centralnim dijelom dominirale ljetne bašte, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj