Pristiglo 26 zanimljivih prijedloga rješenja o mijenjanju navika i prakse koje dovode do bacanja hrane

Pristiglo 26 zanimljivih prijedloga rješenja o mijenjanju navika i prakse koje dovode do bacanja hrane
  • 04 Dec, 2019

Primanje aplikacija putem on-line platforme https://consul.sarajevo.ba/ je završeno. Pristiglo je 26 zanimljivih prijedloga rješenja na temu: Kako promijeniti navike i prakse koje dovode do bacanja hrane i/ili pretvoriti otpad od hrane u nešto korisno?

Otpad od hrane koji postaje globalni problem, zajednička je inicijativa Grada Sarajeva i Accelerator Lab UNDP-a u Bosni i Hercegovini, pokrenuta na nedavno održanoj konferenciji Unlimited Sarajevo 2019.

Svi zainteresovani mogli su do kraja novembra kandidovati svoje inovativne ideje za praktična, primjenjiva i inovativna rješenja u smislu mijenjanja navika proizvođača i/ili potrošača, kako bi se smanjilo ili spriječilo bacanje hrane, podigla svijest o potrebi "pametnijeg" pristupa u planiranju i kupovini hrane, kao i rješenja za odlaganje otpada od hrane, te za pravne intervencije koje bi olakšale doniranje hrane.

Aplikanti i javnost će blagovremeno biti obavješteni o rezultatima izazova i nagrađenim idejama, koje će žiri ocijeniti u skladu sa četiri osnovna kriterija: kvalitet, originalnost i izvodivost, te zero-waste rješenje koje sugeriše način kako da se hrana ponovo koristi.

Tri izabrana najbolja rješenja dobit će novčane nagrade: prvo mjesto donosi 3.000, drugo 2.000 a treće 1.000 američkih dolara.

Poziv je bio otvoren za sve zainteresovane pojedince, organizacije civilnog društva, akademske institucije, privatni sektor i medije.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj