Hašimbegović: Sjajan odziv građana na izložbu Safeta Zeca, u narednom periodu i radionice

Hašimbegović: Sjajan odziv građana na izložbu Safeta Zeca, u narednom periodu i radionice
  • 07 Dec, 2019

Velika tromjesečna izložba opusa „Zagrljaji“ maestra Safeta Zeca koja je otvorena 25. novembra na Dan državnosti BiH izaziva veliku pažnju javnosti. Radi se o doista vrijednoj zbirci, koju su građani prepoznali, ističe Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja za Sarajevo.ba.

- Ovo je važan kulturni događaj posebno za Historijski muzej. Zadovoljni smo odzivom građana na ovu izložbu koja svakim danom pokazuje da grad Sarajevo i njegovi građani cijene djela Safeta Zeca. Do kraja ove izložbe pripremamo brojne radionice sa školama, prezentacije sa kustosima, a omogućit ćemo i razgovore sa maestrom – istakla je Hašimbegović.

Izložba je prvobitno predstavljena na samom početku Venecijanskog bijenala, u prostorijama crkve Santa Maria della Pieta.

Prema riječima Zeca, ovo je završetak opusa “Zagrljaji“ koje je počeo raditi još devedesetih godina.

- Izložba je dopunjena djelima iz istog ciklusa koja su u Sarajevu, a Venecija ih nije vidjela. Odabrao sam Historijski muzej BiH, jer odlično komunicira sa porukom koju šalju moja djela, pojasnio je Zec.

Djela će biti izložena do 29. februara 2020. godine, sav prihod od izložbe bit će doprinos obnovi i poslovanju Historijskog muzeja BiH, kao jedne od najznačajnijih institucija kulture u BiH. Djela iz opusa “Zagrljaji”, koja su krasila zidove venecijanske crkve Santa Maria della Pieta, stigla su u Sarajevo uz podršku Grada Sarajeva.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj