Gradonačelnik Skaka: Srebrenica je stalna opomena da se zlo ne može i ne smije zaboraviti

Gradonačelnik Skaka: Srebrenica je stalna opomena da se zlo ne može i ne smije zaboraviti
  • 09 Dec, 2019

Gradonačelnik Abdulah Skaka potpisao je 6. decembra Memorandum o razumijevanju sa ciljem podrške Grada Sarajeva radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine u Srebrenici.

Potpisivanje Memoranduma je upriličeno u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u sklopu održavanja Konferencije podrške gradonačelnika i načelnika radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari ovog centra.

- Srebrenica je stalna opomena da se zlo ne može i ne smije zaboraviti. Naša briga o ovoj instituciji je i svjedočanstvo za sve one koji pokušavaju iskriviti sliku o istini u Srebrenici i Sarajevu i svim zločinima u BiH. Grad Sarajevo nastavit će da se angažira na ovom plemenitom poslu u vidu finansijske i svake druge podrške svim aktivnostima i projektima koje vodi Memorijalni centar. To je naša obaveza i moralna odgovornost - kazao je prvi čovjek Grada Sarajeva.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, od općinskog nivoa, preko gradskog, kantonalnog i federalnog, do državnog, tačnije, Vijeća ministara BiH, kako bi se doprinijelo organiziranoj i sistemskoj finansijskoj podršci radu ovog centra.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova, kazao je da je pokrenuta inicijativa da se zajedno sa svim institucijama u BiH osigura mogućnost da se u svim budžetima nađe stavka za finansiranje Memorijalnog centra.

Prema riječima Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice, potrebno je da se omoguće aktivnosti koje će osigurati da se o genocidu u Srebrenici svjedoči da se na njega podsjeća i mimo 11. jula.

“Drago mi je da postoji svijest da Memorijalni centar nije samo naša briga, nego da je to javno dobro. Vjerujte mi da pravite historiju i da je ovaj dan historijski”, kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj