Potpisan ugovor za nastavak regulacije vodotoka Lepeničkog potoka u naselju Zabrđe

Potpisan ugovor za nastavak regulacije vodotoka Lepeničkog potoka u naselju Zabrđe
  • 09 Dec, 2019

Općina Novi Grad Sarajevo nastavlja realizaciju projekta regulacije vodotoka Lepeničkog potoka koji protiče kroz naselje Zabrđe, jedno od najgušće naseljenih dijelova općine Novi Grad, a u koji se ulijevaju procjedne vode iz tla deponije Smiljevići.

Tim povodom u Općini Novi Grad danas je potpisan ugovor za izvođenje radova na regulaciji još 80 metara Lepeničkog vodotoka, a radovi će koštati 99.925 KM. Ugovor su potpisali Kenan Bukva, šef Odsjeka za komunalnu infrastrukturu i Haris Zećo, zamjenik direktora građevinske firme Harysco koja je izvođač radova.

Nakon potpisivanja ugovora pristupit će se realizaciji projekta koji je od velikog značaja za stanovnike naselja Zabrđe. Kenan Bukva je istakao da je riječ o finansijski zahtjevnom projektu koji je Općina Novi Grad prethodnih godina realizirala uz pomoć nadležnih institucija, odnosno sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i uz pomoć donacije Vlade Republike Mađarske.

Do sada je u ovaj projekat uloženo 2 miliona i 150 hiljada KM, a urađena su 2 kilometra i 150 metara regulacije.

„U pitanju je jedan od infrastrukturnih projekata u koji je Općina Novi Grad i prethodnih godina investirala značajna finansijska sredstva. Do sada je regulisano oko 2 kilometra i 150 metara vodotoka, od recipijenta u rijeku Bosnu uzvodno. Ostalo je još da se uradi dio do samog ulaza u deponiju, tj. oko kilometar i 200 metara. Riječ je o potoku u koji se ulijevaju procjedne vode sa deponije, obzirom da se one ne tretiraju značaj ovog projekta je višestruk, prvenstveno zbog prevencije poplava i izlijevanja tih procjednih voda sa deponije, te da se one provedu kroz naselje Smiljevići i Zabrđe do recipijenta u Bosnu bez posljedica na stanovništvo i materijalna dobra. Naselje Zabrđe je u prethodnim godinama doživjelo ekspanziju izgradnje tako da je regulacija u takvom naselju jako bitna da bi se zaštitili ljudi i njihova materijalna dobra“, rekao je Kenan Bukva.

Nakon što se realizira 14. faza projekta, potrebno je završiti i preostali kilometar i 200 metara regulacije u narednim godinama. Općina Novi Grad je aplicirala nadležnim kantonalnim ministarstvima da pomognu u sufinansiranju projekta sa obzirom na to da je riječ o višemilionskim iznosima.

Haris Zećo istakao je da je firma Harysco već radila jedan dio Lepeničkog potoka u ranijem periodu i da očekuje da će već ove sedmice početi sa izvođenjem radova.

„Obzirom da smo ranije radili na ovom projeku, mislim da neće biti problema tokom izvođenja radova i da ćemo ispoštovati rok od dva mjeseca, naravno ako nam to vremenski uslovi dozvole. Radit ćemo stabilizaciju podtla, zatim ćemo postaviti temeljnu ploču dubine 30 centimetara, širine 3 metra i 70 centimetara, a čiji je zid visine 2 metra. Poslije se to zasipa i dovodi u prvobitno stanje“, rekao je Haris Zećo.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj