Ukinuta epizoda „Pripravnost“ uslijed zagađenja u svim zonama Kantona Sarajevo

Ukinuta epizoda „Pripravnost“ uslijed zagađenja u svim zonama Kantona Sarajevo
  • 11 Dec, 2019

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ukinulo je epizodu "Pripravnost" u svim zonama KS u kojima se primjenjuje Plan, zbog pada koncentracija zagađujućih čestica u zraku.

Rezultati monitoringa kvaliteta zraka putem automatskih stanica na području Kantona Sarajevo, pokazuju značajan pad prosječnih koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, koje na svim mjernim mjestima ne prelaze granične vrijednosti (50 µg/m3 ) za navedenu epizodu, navodi se u saopćenju Federalne uprave civilne zaštite. 

U isto vrijeme, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda narednih dana predviđa se nestabilno vrijeme sa padavinama i slabim vjetrom, a što bi trebalo usloviti održavanje niskih vrijednosti mjerenih polutanata u zraku.

Ukidanjem te epizode prestaju se primjenjivati i sve mjere koje su obveznici bili dužni provoditi tokom njenog trajanja.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama. 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj