Besplatan bežični internet na području Centra

Besplatan bežični internet na području Centra
  • 12 Dec, 2019

Danas je u prostorijama Općine Centar upriličeno potpisivanje okvirnog sporazuma za instaliranje potrebne opreme na javnim površinama sa ciljem uspostave besplatnog bežičnog interneta na području Centra.

Općina Centar ovaj projekat finansira sa iznosom od 146.000 KM. U njeno ime sporazum je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić. 

-Kako nalažu moderni evropski i svjetski standardi želimo da na cijeloj teritoriji naše općine uspostavimo besplatno korištenje wi-fi mreže za naše sugrađane kako bi u pravom smislu riječi bili Centar. Osim dvadeset lokacija na kojima će biti postavljena potrebna oprema, kako bi naši građani imali besplatan internet, također planiramo da nastavimo i sa sljedećim fazama ovog projekta kada ćemo obuhvatiti i ostale dijelove općine Centar poput lokacije na kojoj se nalazi kosi lift na Ciglanama, područje Podhrastova, Ulice Ferhadija ili širi obuhvat Šipa kao i ostalih dijelova naše općine, kazao je Ajnadžić.

Za navedene radove je na javnom pozivu javnih nabavki odabrana firma „Europronet Bosnia“ u čije ime je sporazum potpisao izvršni direktor za prodaju Fahrudin Budnjo.

-Ovo predstavlja drugu fazu projekta uvođenja besplatnog interneta za građane na više lokacija u općini Centar. Naši tehnički timovi su uspjeli osposobiti i staviti u rad uređaje na 11 lokacija u Centru, dok nam na osnovu ovog potpisanog sporazuma preostaje još postavljanje opreme na devet lokacija. Postavljena je najsavremenija profesionalna oprema koja se koristi u svim ozbiljnim zemljama u svijetu, objasnio je Budnjo.

Prema odredbama potpisanog sporazuma, na period od dvije godine, odabrana firma je u obavezi da uspostavi i održava hot spotove i live streaming na svim predviđenim lokacijama u Centru. Minimalna brzina besplatnog interneta je 15/5 Mbps. Samim sporazumom je definisano da se broj hotspotova može mijenjati prema potrebi kao i povećavati brzina internet konekcije. Ukoliko se pojave tehnički problemi poput nestabilne internet veze ili neki od hotspotova ne bude u funkciji duže od pet dana Općina Centar ne snosi obavezu plaćanja mjesečnog najma. Kada bude realizirana i druga faza ovog projekta na sljedećim lokacijama će biti postavljena potrebna oprema za besplatan internet: zgrada Općine Centar (Mis Irbina 1-dva hotspota), most Festina Lente kod Akademije likovnih umjetnosti, Pozorišni trg-Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta, Trg djece Sarajeva ispred BBI centra, Trg ispred Sarajevo City Centra na Marijin dvoru, kod Opće bolnice „Abdulah Nakaš“, u parkovima Hastahana  (prof. dr. Nijaza Durakovića), kod nekadašnje Austrijske kuće, te kod Druge gimnazije. Također je planirana instalacija opreme na Šipu kod spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima u Ulici Dejzina Bikića, kod spomen-obilježja „Vječna vatra“, na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ (tribine istok i zapad), na atletskom poligonu na Koševu, na teniskim terenima i klizalištu kod Olimpijske dvorane „Zetra“, na platou ispred Doma mladih KSC Skenderija, u krugu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te na Merhemića trgu na Ciglanama, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj