Poznati njemački umjetnik Rudolf zur Lippe poklonio Gradu Sarajevu slike posvećene Vijećnici

Poznati njemački umjetnik Rudolf zur Lippe poklonio Gradu Sarajevu slike posvećene Vijećnici
  • 13 Dec, 2019

Građani, turisti i gosti grada od danas u Vijećnici mogu da pogledaju izložbu umjetničkih djela preminulog njemačkog slikara i filozofa prof. dr. Rudolfa Princea zur Lippea.

Posljednja želja ovog poznatog umjetnika i prijatelja našeg grada je bila da svih 26 slika iz njegovog opusa "Ponovo rođena - Vijećnica renata", pokloni Gradu Sarajevu. Ovom izuzetnom gestom Rudolf zur Lippe vratio se u Sarajevo, u kojem je 2008. godine ove slike posvećene Vijećnici izložio na njenoj fasadi, prije početka obnove ovog simbola našeg glavnog grada.

Tim povodom je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić danas u Vijećnici ugostio umjetnikove prijatelje, Pascuala Jordana i Adriennea Goehlera, uz čiji angažman su prenijeta djela u Sarajevo.

20191213120326_IMG_0635.JPG - Poznati njemački umjetnik Rudolf zur Lippe poklonio Gradu Sarajevu slike posvećene Vijećnici
“Otvaranjem ove izložbe slavimo život umjetnika i slavimo uopšte umjetnost. Rudolf je sigurno imao i ljudske i umjetničke razloge zbog kojih je odlučio da dođe u Sarajevo i da mu pokloni svoja djela”, istakao je Trivić.

Sarajevo je jedinstven grad u kojem je stvoren, naglasio je Trivić, poseban odnos između umjetnika, umjetnosti i građana. “Sarajevo se odbranilo i preživjelo zahvaljujući i umjetnosti. Siguran sam da je to Rudolf razumio, koji je od danas i zvanično postao Sarajlija”, rekao je zamjenik gradonačelnika.

Prema riječima Pascuala Jordana ovaj opus djela Rudolfa zur Lippea prikazuje mali pečat pepela iz spaljenih knjiga Vijećnice, koja predstavlja simbol stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti grada Sarajeva.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj