Otvorena izložba "Polet žena" u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba "Polet žena" u Historijskom muzeju BiH
  • 14 Dec, 2019

SARAJEVO, decembar (FENA) -  Izložba „Polet žena“ kao svojevrsno oživljavanje nasljeđa i epohe Antifašističkog fronta žena (AFŽ), otvorena je sinoć u depou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Odsad će to biti stalna postavka brojnih artefakata iz fundusa tog muzeja, arhivskih dokumenata, fotografija, knjiga, periodike, postera i trodimenzionalnih objekata.

Kako je na otvorenju kazala direktorica Muzeja Elma Hašimbegović, taj poduhvat čiji je cilj sačuvati žensko nasljeđe iz jednog historijskog perioda učinio je ono što nije ni muzej revolucije u protekom sistemu.

Historijski muzej je ovu postavku realizirao sa Udruženjem za kulturu i umjetnost „CRVENA“ u čijem okrilju već skoro deceniju traje istraživačko-dokumentaristički i umjetnički program „Šta je nama naša borba dala?“.

Projekat je započeo u Historijskom muzeju i od tada je iz različitih izvora i uz svesrdnu podršku brojnih pojedinaca i institucija - Arhiva BiH, Historijskog arhiva Sarajeva, Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Muzeja AVNOJ-a u Jajcu i sl., prikupljena i digitalizirana obimna građa povezana sa djelovanjem i razvojem Antifašističkog fronta žena.

 - Istovremeno smo iz feminističke, historijske, kritičke i umjetničke perspektive poduzeli multidisciplinarno ispitivanje građe, proizvevši usput zbornik radova, niz izložbi umjetničkih radova te veliku digitalnu arhivu koja je dostupna  kao online arhiv antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije - navode organizatori tog projekta.

Izložba „Polet žena“ je potraga za ženskim nasljeđem koje dosad nije našlo odgovarajuće mjesto ni u javnom sjećanju niti u nekom muzeju, potraga koja obuhvata arhivsko-konzervatorske i kustoske intervencije čiji rezultati su predstavljeni prvi put, na jednom mjestu i u formi stalne postavke.

Kako je tokom otvorenja rečeno o dizajnu, postaviti izložbu koja se uglavnom sastoji od arhivskih dokumenata i predmeta nije bilo nimalo jednostavno, a zatečeni prostor u depou Historijskog muzeja uveliko je uticao na izbor eksponata.

Udruženje za kulturu i umjetnost „CRVENA“ priredilo je izložbu „Polet žena“ u okviru projekta „The Living Museum“. Osim Historijskog muzeja, partneri su Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona, a realizaciju je podržao i Mediteranski ženski fond (MedWF).

Za koncept izložbe je zadužena Andreja Dugandžić, za dizajn Lala Raščić.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj