Usvojen budžet Grada Sarajeva za 2020. godinu

Usvojen budžet Grada Sarajeva za 2020. godinu
  • 17 Dec, 2019

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je nakon usvajanja budžeta prijestolnice BiH kazao da "oni koji su nekada bili protiv izgradnje Trebevićke žičare, koja je danas ponos građana i najuspješnija poslijeratna investicija, danas su nas htjeli spriječiti da usvajanjem budžeta nastavimo našu misiju izgradnje, razvoja i očuvanja Sarajeva kao glavnog grada BiH i evropske metropole". 

-Nisu u tome uspjeli, i zato zahvaljujem vijećnicima koji su prepoznali interes građana i grada i glasali za budžet. Naime, Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas budžet za narednu godinu u iznosu od 16,5 miliona maraka što je 9,8 posto manje u odnosu na prošlu godinu – izjavio je Skaka. 

Uprkos tome, Skaka je najavio da Grad Sarajevo u narednoj godini očekuje realizacija važnih kapitalnih projekata i investicija za šta je izdvojena četvrtina cjelokupnog budžeta. 

- Kada tome dodamo i da sredstva iz tekućih grantova, 5,6 miliona KM po pravilu idu kao podrška razvojnim, socijalnim, kulturnim, sportskim projektima, jasno je da skoro dvije trećine budžeta investiramo direktno u napredak i razvoj Grada. Građani od nas očekuju najbolje i naša je obaveza ispuniti ta očekivanja, bez obzira na okolnosti. 

Manjak koji je uzrokovan odlukama kantonalnih vlasti, nadomjestit ćemo snažnijim provlačenjem sredstava iz međunarodnih fondova. Upravo danas na dnevnom redu imamo informaciju da smo u tekućoj godini kroz projektne aktivnosti implementirali više od 2,5 miliona maraka – istakao je gradonačelnik.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj