Za ugradnju spremnika za selektivno odlaganje otpada izdvojeno 200.000 KM

Za ugradnju spremnika za selektivno odlaganje otpada izdvojeno 200.000 KM
  • 15 Jan, 2020

Na području općine Novi Grad u toku je realizacija projekta ugradnje nadzemnih spremnika za selektivno odlaganje komunalnog otpada tipa „Zvono“.

Ova vrsta kontejnera bit će postavljena na širem području općine Novi Grad, u naseljima Dobrinja, Švrakino Selo, Olimpijsko Selo, Aneks, Otoka, Boljakov i Buća Potok, te Dobroševići. Ukupno će biti postavljena 34 spremnika, zapremine 2.500, 3.000 i 3.750 litara. Za realizaciju ovog projekta iz općinskog budžeta izdvojeno je 200.000 KM, a njegovom realizacijom nastoji se uvesti reda u oblasti odlaganja kućnog otpada.

Sistem ovakve vrste kontejnera  omogućava skladištenje i do tri puta  veće količine otpada  čime se značajno unapređuje komunalna higijena. Jedan kontejner tipa "Zvovo" zapremine 2.500 l mijenja 2,5 kontejnera, zauzima manje prostora, praktičniji je za montažu, prenosiv je, vodootporan i vatrooporan.

Odloženi otpad je zatvoren,  čime je onemogućeno njegovo raznošenje, te širenje neugodnih mirisa. Sa ovom metodom selektivnog odlaganja otpada naselja izgledaju urednije i čistije. Ovaj sistem za selektivno prikupljanje otpada doprinosi zaštiti i očuvanju okoliša, uz  podizanje svijesti stanovništva, kako o važnosti odvajanja otpada, tako i prednostima reciklaže.

Posude za prikupljanje otpada tipa “Zvono” već su postavljene u ulicama Habibe Stočević, Nurije Pozderca,  Esada Pašalića, Avde Ćuka na Dobrinji i u ulici Žrtava Fašizma na Otoci. Na još 12 lokacija urađene su podloge na koje će u narednim danima biti postavljene posude za odlaganje otpada u ulicama Sulejmana Ef. Musića u Švrakinom Selu, Avde Ćuka, Trg Grada Pato, Luja Pastera, Habibe Stočević, Nurije Pozderca, Esada Pašalića i Dobrinjske Bolnice na Dobrinji.

U narednom periodu, slijedi postavljanje spremnika u ulicama Nusreta Aganovića u Buća Potoku, Safeta Zajke, Smaila Šikala u Boljakovom Potoku, zatim u ulicama Ahatovićka i Put djevojačke vode u Dobroševićima.

Spremnici će biti postavljeni i u ulicama Olimpijska na Mojmilu, Sulejmana Filipovića, Trg Sabora bosanskog, Omera Hajama i Omladinskih radnih brigada na Dobrinji, te ulici Muftije Džabića na Aneksu, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj