Delegacija EU u BiH: Sarajevskom žičarom do čistog zraka

Delegacija EU u BiH: Sarajevskom žičarom do čistog zraka
  • 17 Jan, 2020

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Na današnji dan prije stotinu četrdeset i devet godina, prvi svjetski patent za žičaru dodijeljen je mašinskom geniju Andrew Smith Hallidieu. Zahvaljujući ovom izumu, milioni ljudi širom svijeta danas uživaju u ovoj vrsti prijevoza uključujući stanovnike i posjetioce Sarajeva.

Na dan koji se obilježava kao Međunarodni dan žičanih prijevoznih sredstava, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno danas se vozio sarajevskom žičarom do Trebevića. Prvobitna žičara otvorena je 1959. godine, te je nakon velikih oštećenja koje je pretrpjela u ratu 90-tih, ponovno otvorena 2018.

- Sarajevo je jednostavno bilo nepotpuno bez Trebevićke žičare. Sretan sam što je jedna od glavnih znamenitosti Sarajeva obnovljena na zadovoljstvo svih. Ne samo da pomaže unapređenju turističke ponude, već je ovih dana i odličan način da se pobjegne od opasne zagađenosti u gradu - izjavio je Sinno tokom posjete, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

U saopćenju se navodi da se gradovi širom Bosne i Hercegovine suočavaju sa ekstremnim zagađenjem zraka koje je doseglo vrhunac u proteklih nekoliko dana. Građani su pozvani da smanje kretanje i upotrebu vozila, a gradske vlasti su snizile cijenu karte za žičaru kako bi omogućili što većem broju građana da izađu na čist zrak.

- Zaista je šteta da poslije ovako uzbudljive vožnje do ovog vidikovca uopće ne vidiš grad zbog zagađenosti. Zastrašuje i pomisao šta tačno udišemo u gradu - dodao je Sinno.

EU u BiH se u nedavno pokrenutoj kampanji za ljudska prava "EU za tvoja prava“ također dotakla i pitanja čistog zraka, budući da izazovi u okolišu utiču na osnovna prava građana. Ključna poruka je #ImamPravoNaČistiZrak koji ne predstavlja rizik za zdravlje i okoliš.

Pitanje okoliša jedan je od ključnih prioriteta Evropske unije koja je nedavno predstavila ambiciozan Evropski zeleni plan, sa ciljem prebacivanja na zelenu ekonomiju i postizanja klimatske neutralnosti EU do 2050. Ovim će se pomoći i potrošačima i kompanijama na zapadnom Balkanu da imaju pristup čistoj, pristupačnoj i sigurnoj energiji - saopćeno je iz Delegacije EU.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj