Specijalno priznanje Sportski događaj decenije - EYOF dobili su Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo

Specijalno priznanje Sportski događaj decenije - EYOF dobili su Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo
  • 24 Jan, 2020

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili su Specijalno priznanje za Sportski događaj decenije - EYOF.  Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva primio je ovo priznanje.

Ovo priznanje je samo još jedno u nizu pokazatelja sjajne organizacije EYOF-a  i važnosti ovog sportskog događaja, koji se logistički i organizacijski u velikoj mjeri može porediti i sa „pravom“ olimpijadom. Također, EYOF je značajan  pokazatelj funkcionalnosti države, mogućnosti sinhroniziranog djelovanja različitih institucija na bazi zajedničkog interesa i želje za uspjehom, međunarodnom promocijom i privlačenjem turista i spotista.  Prvi put su o EYOF-u pisali i objavljivali svjetski mediji poput New York Timesa, Reutersa, AFP-a i mnogi drugi. 

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka i džudistkinja Larisa Cerić proglašeni su za najboljeg sportistu i sportistkinju BiH u 2019. godini u izboru Sportskog saveza BiH.

Tuka je dobio još jedno u nizu priznanja za izuzetan rezultat u prošloj godini u kojoj je ostvario jedan od najboljih rezultata u historiji bh. sporta osvojivši srebrenu medalju u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Cerić je također nastavila sa odličnim rezultatima, a sve je oduševila osvajanjem srebrene medalje na Evropskim igrama u Minsku koje su bile ujedno i Evropsko prvenstvo. 

Tuka i Cerić zbog obaveza nisu mogli prisustvovati večerašnjoj manifestaciji u Narodnom pozorištu Sarajevu, a u njihovo ime nagrade su preuzeli Jasmin Ligata, Tukin PR menadžer i Arijana Jaha, generalni sekretar Džudo saveza BiH.

Za najuspješnijeg trenera u protekloj godini proglašen je Branislav Crnogorac (džudo).

Priznanje za najuspješniju državnu selekciju osvojile su seniorska muška karate reprezentacija BiH i senioski džudo mix tim BiH. Najuspješniji klubovi u muškoj konkurenciji su Stonoteniski klub "HT Eronet" Mostar i Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo, a u ženskoj konkurenciji Košarkaški klub RMU Banovići.

Priznanje ambasador sporta dobili su rukometni reprezentativac BiH Nikola Prce i reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci Asim Medić, dok je posebno priznanje "Mirza Delibašić" dodijeljeno bh. košarkašici Marici Gajić. 

Najuspješniji trener u paraolimpijskim sportovima je Mirza Hrustemović (sjedeća odbojka). Nagrada za najuspješnijeg sportistu u paraolimpijskim sportovima pripala je Erminu Jusufoviću (sjedeća odbojka), najuspješnija državna selekcija u paraolimpijskim sportovima je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, dok je najuspješniji klub u paraolimpijskim sportovima Klub sjedeće odbojke Spid Sarajevo.

Najuspješnija juniorka u protekloj godini je Anđela Samardžić, a junior Toni Miletić (judo). Priznanje za najuspješnijeg juniora u paraolimpijskim sportovima pripala je Jasminu Brkiću (sjedeća odbojka). 

Specijalno priznanje za vrhunski rezultat u 2019. godini dobili su Hamza Turulja (karate), Nedžad Husić (taekwondo) i Hamza Čajić (karate), a posebno priznanje za doprinos sportu i ostvarene rezultate u 2019 Azra Dedić i Husein Ramić. 

Nagrade za životno djelo dobili su Zdenko Klepić, Dževad Šabeta, Fadil Mešan, Vlatko Glavaš, Ibrahim Krehić, Muhamed Ramić, te posthumno Zejd Dukmenić. 

Posebna priznanja za publicistički rad dodijeljena su Arijani Saračević - Helać, autoricu filma "Bosna" i Muhamedu Bikiću, autoru filma "Hase".

Foto: Radio Sarajevo

Podijeli:

Najnoviji sadržaj