Komšić odao počast žrtvama holokausta i susreo se sa potpredsjednikom SAD-a

Komšić odao počast žrtvama holokausta i susreo se sa potpredsjednikom SAD-a
  • 24 Jan, 2020

JERUSALEM, 23. januara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine tokom Svjetskog foruma o holokaustu u Jerusalemu. Peti svjetski forum o Holokaustu na kojemu su učešće uzele brojne državne delegacije održava se u Yad Vashemu.
 
Tema ovogodišnjeg foruma bila je "Sjećanje na holokaust i borba protiv antisemitizma", a predsjedavajući Komšić je, uz još 40 svjetskih lidera, prisustvovao i komemoraciji kojom je obilježena 75. godišnjica oslobođenja Aušvica. Nakon toga lideri su obišli Memorijalni centar za žrtve holokausta "Yad Vashem" i polaganjem vijenaca u Sali sjećanja odali počast žrtvama holokausta tokom Drugog svjetskog rata.
 
Predsjedavajući Komšić tokom konferencije je kazao da, nažalost u svijetu, ali u Bosni i Hercegovini i dalje postoje elementi fašizma protiv kojih se svi zajedno moramo boriti, kako bismo budućim generacijama osigurali bolje okruženje za život.
 
- Holokaust je jedinstven zločin protiv jednog naroda – jevrejskog naroda. Najbrutalniji zločin prošlog vijeka koji pamti ljudska civilizacija, koji je brižljivo planiran i proveden, ostavio  je nezapamćene posljedice na jevrejski narod, ali isto tako i na čitav svijet. Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu nekim ljudima nije bila lekcija. Narod u Bosni i Hercegovini duboko suosjeća i dijeli sudbinu Jevreja. Narod Bosne i Hercegovine, u novijoj historiji, bio je žrtva genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja, što je odnijelo mnogo ljudskih života. Lično osjećam duboku tugu i suosjećanje sa žrtvama holokausta i Jevrejskim narodom. Holokaust ne smije nikada biti zaboravljen - poručio je predsjedavajući Komšić.
 
Naveo je da svi koji smo bili svjedoci mračne strane historije imamo obavezu da se suprotstavljamo svim oblicima ljudskog zla i nasilja.

- Sjećanje na žrtve holokausta, kao i na sve druge žrtve monstruoznih umova, nauk je novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštovanju i nebrizi za drugog i drugačijeg - istakao je on.
 
Predsjedavajući Komšić se tokom održavanja Foruma susreo sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Penceom, dok se jučer sastao sa predsjednikom Izreala Ruevenom Rivilnom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj