Izdate preporuke za bh. stanovništvo: Ovako ćete smanjiti rizik od infekcije koronavirusom

Izdate preporuke za bh. stanovništvo: Ovako ćete smanjiti rizik od infekcije koronavirusom
  • 27 Jan, 2020

FENA - Članovi Koordinacionog tima u Federaciji BiH te epidemiološkog tima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH jučer su obišli oba kopnena granična prijelaza, Klek i Doljani, a potom i Neum gdje su pregledali grupu kineskih turista, među kojima su i osobe iz Wuhana odakle je potekao opasni koronavirus.

U potpunosti je, kako je saopćeno, koordinirano sa epidemiološkim službama iz Republike Hrvatske.

U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležno resorno ministarstvo, Federalno ministarstvo zdravstva koordinira aktivnosti, a prema preporukama SZO i prema pravilima Međunarodne zdravstvene regulative (IHR).

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opće i lične higijene (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata sa domaćim ili divljim životinjama.)

Cilj epidemiološkoga nadzora je davanje blagovremenih informacija i provođenje odgovarajućih mjera zaštite. Obzirom da se radi o državljanima Kine koji dolaze iz pokrajine Wuhan prije nego što je zatvorena i prije izbijanja virusa, obaveza epidemioloških službi u zemljama - destinacijama je da urade procjene i ukoliko netko bude pokazivao odgovarajuće simptome općeg infektivnoga sindroma, osobe će biti tretirane u skladu sa svim preporukama struke, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Preporuke za uposlenike koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi su:

- da koriste jednokratne (hirurške) maske
- da izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, zagrljaja i slično) sa svima u toku radnog vremena
- da peru ruke sapunom u svakoj prilici
- da izbjegavaju masovna okupljanja (socijalne kontakte/druženja) bez potrebe i zaštite.

Epidemiološke ekipe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su u kontaktu i djelovat će shodno preporukama, a o tome redovito izvještavati.

Koordinaciono stručno tijelo je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH, zavodima za javno zdravstvo u Federaciji BiH, kao i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, aktivno prati situaciju, te će, u skladu sa preporukama SZO, poduzimati potrebne mjere.

U skladu sa obavezama iz Međunarodne zdravstvene regulative (IHR, 2005), sve zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zajedno rade na zaštiti globalne zdravstvene sigurnosti. Obaveza zemalja članica, uključujući Bosnu i Hercegovinu, je spriječiti, zaštititi, nadzirati i pružiti javnozdravstvenu reakciju na međunarodno širenje bolesti na način koji je razmjeran i ograničen na rizike javnog zdravlja.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj