Branko Crvenkovski dobitnik priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva"

Branko Crvenkovski dobitnik priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva"
  • 30 Jan, 2020

Odluku da se bivši predsjednik Republike Sjeverne Makedonije, Branko Crvenkovski proglasi “Počasnim građaninom Grada Sarajeva”, Gradsko vijeće je odobrilo na prijedlog gradskih vijećnika dr. Igora Gavrića, Nuke Grebovića, Mire Lazovića i Edine Gabele.

„U toku obavljanja dužnosti premijera i predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, Crvenkovski je posebnu pažnju posvećivao jačanju prijateljstva i svestrane saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, pa je u tim ulogama više puta bio u oficijelnim posjetama Sarajevu, a također je više puta bio i domaćin predsjednicima Vijeća ministara i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Skoplju. Tokom svih ovih susreta građeno je međusobno prijateljstvo i potpisano niz bilateralnih dogovora i sporazuma kojima je stvaran pravni okvir za međusobnu saradnju na svim poljima. Kao rezultat međusobnog povjerenja i uvažavanja, vojnici makedonske Armije su učestvovali u mirovnoj misiji ALTEA. 

Branko Crvenkovski je 2007. godine dobitnik nagrade za napredak u evropskim integracijama za 2006. godinu od strane Bosne i Hercegovine, izdanje Večernjeg lista. U junu 2013. godine, donosi odluku da se povuče sa liderske pozicije u SDSM-u i javnog političkog života, ali sve do današnjeg dana održava prijateljske veze sa Bosnom i Hercegovinom, posjetama i učešćima na raznim forumima i konferencijama u Sarajevu i drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine“, navedeno je u obrazloženju.

Branko Crvenkovski rođen je 12. oktobra 1962. godine u Sarajevu. Sa porodicom seli u Skoplje 1965. godine, gdje završava osnovnu i srednju matematičku Gimnaziju kao prvijenac generacije. 1980. godine upisuje Elektrotehnički fakultet u Skoplju, Odjel za informatičku tehnologiju i informatiku, koji završava 1985. godine. Na prvom Kongresu reformirane političke stranke Socijaldemokratskog Saveza Makedonije (SDSM) 1991. godine, Branko Crvenkovski je izabran za predsjednika stranke na kojoj će funkciji ostati sve do maja 2004. godine kada će biti izabran za predsjednika Republike Sjeverne Makedonije. Sa 29. godina bio je najmlađi premijer u Evropi kada je septembra 1992. godine izabran za predsjednika Vlade Republike Makedonije. Bio je prvi makedonski političar koji je promovirao ideju o multietničkoj koaliciji sa najvećom partijom etničkih Albanaca, gađana Republike Makedonije saglasno izbornim rezultatima. 1994. godine Branko Crvenkovski je ponovo izabran za premijera Republike Makedonije i tu će funkciju obavljati sve do 1998. godine.

U tom periodu Republika Makedonija je uspjela sačuvati mir, međuetničku toleranciju i suživot i uspjela je postaviti temelje jednog građanskog društva, uspjela postati članicom UN-a, OSCE-a kao i Evropskog savjeta. Tokom svog predsjedničkog mandata od 2004. do 2009. godine, Crvenkovski se posvetio očuvanju stabilnosti države, jačajući njene pozicije na međunarodnom planu i napretku u procesu Euroatlantskih integracija.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj