Karabegović za Sarajevo.ba: Kirk Douglas je bio oduševljen Baščaršijom, bio je ovdje čak 13 dana

Karabegović za Sarajevo.ba: Kirk Douglas je bio oduševljen Baščaršijom, bio je ovdje čak 13 dana
  • 06 Feb, 2020

Legendarni glumac, scenarista i producent Kirk Douglas, preminuo je 6. februara u 103. godini života. Poznato je da je ovaj velikan svjetskog filma boravio u Sarajevu tokom Olimpijskih igara 1984. godine.

Tada na vrhuncu svjetske popularnosti, Douglas je ostao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine čak 13 dana, smješten u rezidenciji na Stojčevcu. Sarajlije se danas sa posebnom emocijom sjećaju ovog velikog umjetnika koji je razvio čvrstu vezu sa svojim domaćinima.

Ahmed Karabegović, tadašnji generalni sekretar Organizacionog odbora Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu prisjetio se za Sarajevo.ba tih dana i susreta sa pokojnim Douglasom.

- Kirk Douglas je bio oduševljen Sarajevom, posebno starim dijelom grada, Baščaršijom. Posjetio je brojne restorane kao i kulturne znamenitosti grada. Nije pratio sva takmičenja koja je organizirao i nudio ZOI 1984., ali je svoj odmor, u trajanju od 13 dana, posvetio šetnji i obilasku Sarajeva – istakao je Karabegović.

Kako ističe, u tom periodu je sa divljenjem govorio i davao intervjue za američki ABC koji je prenosio sve aktuelnosti sa Olimpijade, kao i drugim sredstvima informisanja iz tog perioda.

- Bili su to posebni dani za sve nas, najpoznatije svjetske ličnosti su dolazile u Sarajevo – rekao je Karabegović koji je bio, kako ističe,  jedan od začetnika ideje održavanja olimpijskih igara u Sarajevu.

Vijest o smrti slavnog glumca saopćio je njegov sin Michael Douglas.

"S ogromnom tugom, objavljujemo kako nas je Kirk Douglas napustio danas u 103. godini. Za svijet, on je bio legenda, glumac zlatnog doba filma…ali za mene i za moju braću Joela i Petera bio je jednostavno tata", napisao je Michael Douglas na svom Facebook profilu.

Kirk Douglas je glumio u mnogim filmovima, a neki od njih postali su klasici, poput „Dvadeset hiljada milja pod morem“ (1954.), „Staze slave“ (1957.), „Obračun kod OK Corrala“ (1957.) i „Spartak“ (1960.) kojeg je Douglasa proslavio.

Douglas je rođen 9. decembra 1916. godine. Cijeli svoj život posvetio je glumi. Prema Američkom filmskom institutu, Douglas je na 17. mjestu na spisku najvećih muških filmskih legendi u historiji američke kinematografije. Godine 1996. dobio je počasnog Oscara za “50 godina kreativne i moralne snage u filmskoj zajednici”.

Bh. mediji se danas prisjećaju i anegdote prema kojoj je Douglas tada platio vjerovatno najskuplju porciju ćevapa u Sarajevu. Naime, tokom jedne večere - konobar ili vlasnik jednog restorana - dosjetio se da poveća cijenu jednog od najpoznatijih sarajevskih brendova više od 10 puta.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj