Telegram saučešća porodici preminulog Envera Enke Mehmedbašića

Telegram saučešća porodici preminulog Envera Enke Mehmedbašića
  • 12 Feb, 2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uputio je danas telegram saučešća porodici Envera Enke Mehmedbašića, novinara, književnika, humoriste i satiričara, koji je preminuo jutros u 85. godini.

Mehmedbašić je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Rođen je 1935. godine u Tuzli, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Kao reporter izvještavao je iz mnogih zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike. Imao je stalne kolumne u listu "Oslobođenje" i mnogim drugim najtiražnijim listovima na širim južnoslovenskim prostorima.

I u ratu je pisao kolumne u "Oslobođenju", nastojeći da unese i zrno šale u svoje radove kako bi ohrabrio ljude.

U literaturi se bavio isključivo humorom i satirom. Objavio je 10-ak knjiga humorističke i satiričke proze, dobitnik je više uglednih književnih nagrada iz tog žanra, neke njegove satirične priče ušle su u domaće i svjetske antologije.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima su: Šestoaprilska nagrada grada Saarajeva 1971., Nagrada "Radoje Domanović" za satiričnu priču 1990. najstarijeg humorističkog lista "Jež", Zlatna značka lista "Oslobođenje", Nagrada Jugoslovenskog festivala humora i satire u Budvi 1968., Srebrna čivija, nagrada Prvog jugoslavenskog festivala humora i satire Čivijada, Šabac, te više nagrada Udruženja novinara BiH.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj