Komšić - Papa: Vatikan će i dalje pružati podršku BiH kao multietničkoj državi

Komšić - Papa: Vatikan će i dalje pružati podršku BiH kao multietničkoj državi
  • 15 Feb, 2020

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić  prisustvovao je danas na audijenciji kod Svetog Oca pape Franje, a nakon toga sastao se i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Komšić je upoznao papa Franju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je i o odnosima Svete stolice i Bosne i Hercegovine, te je naglašeno je da će Vatikan i dalje pružati  konstruktivnu političku podršku BiH kao multietničkoj državi, te podršku njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Komšić je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino rješenje njeno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, poticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove sa kojima se susreću zemlje zapadnog Balkana.

Na kraju susreta, Komšić je poklonio papi Franji poseban poklon, autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, raspelo Isusa Krista, kao i originalnu repliku Župne crkve Sv. Josipa na Marijin dvoru u Sarajevu, oba urađena posebno za ovu priliku.

Komšić i  državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolini dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koji je Komšić potpisao u prethodnom mandatu 2007. godine.

Sagovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regionu. I ovaj put je iskazana briga Svete Stolice o kontinuiranom napuštanju Bosne i Hercegovine, a osobito mladih.

Susretu predsjedavajućeg Komšića sa državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinijem prisustvovao je i mons. Miroslaw Wachowski, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj