Saopćenje za javnost: Uputstvo za osobe koje su boravile ili dolaze iz Italije

Saopćenje za javnost: Uputstvo za osobe koje su boravile ili dolaze iz Italije
  • 24 Feb, 2020

U cilju postizanja efikasnog odgovora na epidemiju izazvanu novim Corona virusom, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim Corona virusom (2019-nCoV), preporučuje se osobama koje su u zadnjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno iz pokrajina Lombardija i Veneto, da se jave dežurnom epidemiologu putem telefona 062/086-282, radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna izolacija.

U slučaju pojave respiratornih simptoma - povišene tjelesne temperature, kašlja i otežanog disanja, savjetuje se pozivanje na broj telefona 062/086-282 na koji će se javiti dežurni epidemiolog i obavijestiti mobilni tim Doma zdravlja ili Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, sa ciljem njihovog dolaska na adresu, obavljanja pregleda i određivanja daljeg postupanja.

Do dolaska mobilnog tima savjetuje se boravak kod kuće i po mogućnosti poduzimanje mjera samoizolacije, sa ciljem zaštite zdravlja ukućana (kontakata).

Kantonalni krizni štab očekuje da će se ove preporuke ozbiljno shvatiti i primjenjivati, sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva, saopćeno je iz Vlade KS.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj