Sofić: Nema razloga za paniku zbog koronavirusa, ali trebaju mjere opreza

Sofić: Nema razloga za paniku zbog koronavirusa, ali trebaju mjere opreza
  • 25 Feb, 2020

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić, smatra da nema razloga za paniku zbog pojave koronavirusa, ali da treba raditi na preventivi i preduzeti mjere predostrožnosti i to na svim nivoima vlasti.

Odgovarajući na zastupnička pitanja, ona je na sjednici Skupštine KS kazala da je Kantonalni krizni štab za prevenciju koronavirusa, kao globalni problem, u stalnom zasjedanju. U štabu su svi direktori većih zdravstvenih ustanova, epidemiolozi, koji prate situaciju. Sve aktivnosti nadzire Zavod za javno zdravstvo KS.

Napravljen je krizni plan pripravnosti u cilju preduzimanja mjera, algoritam postupaka „Polazna tačka“.

- Građani treba da znaju da sve osobe koje imaju konekciju ili su bile u Kini ili sa građanima Kine, ali i Italije, ne trebaju ići u prvu zdravstvenu ustanovu, već da zovu dežurne epidemiološke službe gdje će dobiti sve instrukcije - kazala je ona.

To što je netko bio u kriznom području, dodala je, ne mora da znači da je obolio, ali mora biti u izolaciji 15 dana. Ukoliko se jave simptomi, zove se mobilni tim, sastavljen od radnika iz doma zdravlje i hitne pomoći sa posebnom opremom, i oni dolaze na kućnu adresu.

Također, rekla je, pravi se izolatorij kriznog štaba na klinici na Podhrastovima, ali da karantin može biti i škola, kasarna, kruzer, stoga je neophodno da se uključe svi nivoi vlasti u BiH, te je pozvala sve institucije da preduzmu mjere predostrožnosti ukoliko se desi epidemija.

- Mi nemamo do sada zaraženih u BiH, ali predostrožnost je neophodna - naglasila je ona.

Zdravstvene ustanove, navela je, imaju novac za nabavljanje određene količine zaštitne opreme, ali je za te namjene izdvojeno još 100.000 KM. Federalnom ministarstvu zdravstva je upućen zahtjev za odobravanje hitnih sredstava za nabavku zaštitne opreme.

 - Ovo su sve mjere predostrožnosti, nema razloga za paniku, ali svi moramo biti spremni - zaključila je ona.

Ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić je, vezano za učenike koji su bili na ekskurziji u Italiji, da ni u jednom odjeljenju nema više od 5 do 6 učenika koji su imali temperaturu, ali se broj smanjuje. Učenici su se po dolasku u BiH prijavili epidemiološkoj službi, dobro su, ali su zbog predostrožnosti ostali u kućnoj izolaciji.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj