Akcija Općine Centar: Organizirano prikupljanje odjeće, obuće, hrane, te higijenskih potrepština za migrante

Akcija Općine Centar: Organizirano prikupljanje odjeće, obuće, hrane, te higijenskih potrepština za migrante
  • 12 Mar, 2020

Imajući u vidu sve složenije probleme u vezi sa migrantskom krizom, nekontroliranim kretanjem izbjeglica na teritoriji BiH i općine Centar bez lične dokumentacije, kao i sve većim prisustvom migranata na glavnim saobraćajnicama, raskrsnicama i pješačkim zonama, a posebno zbog širenja i opasnosti od koronavirusa, načelnik općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić održao je više sastanaka sa predstavnicima nadležnih institucija, javnih preduzeća i ustanova u traganju za mogućim rješenjima ove situacije koja je sa aspekta fizičke sigurnosti i zdravstvenog stanja građana neodrživa.

Pored mjera koje se po zaključcima vanredne sjednice općinskog štaba civilne zaštite upućuju, ovim putem pozivamo građane da se dosljedno pridržavaju uputstva Svjetske zdravstvene organizacije i Zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS i drugih nadležnih institucija.

Obzirom na preporuke da se izbjegne kontakt sa osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato, molimo građane da se ne upuštaju u bliže kontakte sa osobama nepoznatog porijekla, te da izbjegnu sve učestaliju kupovinu higijenskih potrepština i drugih predmeta na ulicama, a da svoju plemenitu, odnosnu humanu želju iskažu na drugačiji i efikasniji način.

U tom smislu obavještavamo građane da će od petka 13. marta u svim mjesnim zajednicama Općine Centar od 8 do 17 sati biti organizirano prikupljanje odjeće, obuće, hrane, te higijenskih potrepština koje će Općina kontinuirano upućivati u migrantske centre u Sarajevu putem nadležnih organizacija.

Načelnik Ajnadžić ističe potpunu spremnost da u zajedničkoj aktivnosti sa Općinskim vijećem ova Općina materijalno podrži Ministarstvo sigurnosti BiH, zdravstvene i druge ustanove i institucije koje su nadležne da poduzimaju mjere na sprečavanju eskalacije migrantske krize, a sa tim u vezi i širenja koronavirusa kojem može doprinijeti ulična prodaja higijenskih potrepština, saopćeno je iz Općine Centar.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj