Izložba “POETIKA OTISKA“ otvorena u Galeriji Novi Grad

Izložba “POETIKA OTISKA“ otvorena u Galeriji Novi Grad
  • 13 Mar, 2020

U Galeriji Općine Novi Grad 12. marta je otvorena izložba pod nazivom „Poetika otiska“ koja predstavlja izbor 25 grafičkih listova iz Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića. Izložba je dio saradnje Bošnjačkog instituta i Općine Novi Grad, kojom se nastoje promovirati vrijednosti kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Posjetioci će imati priliku pogledati djela stvaralaca, zaslužnih za uključivanje bh. likovnosti u regionalne umjetničke tokove šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Kustos izložbe Ermin Lagumdžija, inače mladi historičar umjetnosti, ističe da su ovakvi događaji odličan način da se promovira bh. baština i umjetnost. „Izložili smo radove nekih od najznačajnijih bosanskohercegovačkih grafičara druge polovine 20. vijeka. Različite poetike, različite grafičke tehnike, daju kvalitetan presjek dometa bh. grafike i općenito bh. likovnosti u drugoj polovini 20. vijeka. Ovom izložbom se nastavlja saradnja bh. instituta sa Općinom Novi Grad i nakon što smo prošlih godina imali samostalne izložbe umjetnika, ovaj put izlažemo jednu grupnu izložbu zasnovanu na mediju, na grafičkom mediju, tako da imamo različite grafičke tehnike kojima Bošnjački institut na neki način izlazi iz okvira prostora i ambijenta naše ustanove. Nadamo se da će se ova saradnja Općine i Instituta nastaviti i ubuduće", naglašava Lagumdžija.

Obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina zemlja bogatog kulturno - historijskog naslijeđa, Općina Novi Grad nastoji dati svoj doprinos u podizanju svijesti o ulozi kulture u našem društvu i približavanju umjetnosti široj publici. Stoga već nekoliko godina realizira saradnju sa institucijama kulture kroz različite izložbe, radionice i posjete učenika kulturnim institucijama, sa ciljem približavanja kulturnih sadržaja stanovnicima ove lokalne zajednice.

Na izložbi "Poetika otiska" su predstavljeni listovi Dževada Hoze, Halila Tikveše, Emira Dragulja, Mersada Berbera i drugih bh. grafičara. Oni su svojim radom postavili visoke standarde i izvršili veliki uticaj na buduće generacije grafičkih umjetnika u BiH i šire.

Posjetioci će postavku moći pogledati do 1. aprila 2020. godine u periodu od 10:00 do 16:30 sati u Galeriji Općine Novi Grad.

ULAZ JE SLOBODAN!

Podijeli:

Najnoviji sadržaj