Bh. poduzetnici podržali mlade studente u izradi vizira za respiratore

Bh. poduzetnici podržali mlade studente u izradi vizira za respiratore
  • 25 Mar, 2020

TUZLA, 25. marta ( FENA ) - Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli pokrenuli su hvale vrijednu akciju i zajedno sa svojim asistentom Denisom Bečirovićem započeli izradu vizira za respiratore za Univerzitetski klinički centar Tuzla. Njihova inicijativa naišla je na veliku podršku profesora i rektorice Univerziteta u Tuzli, kao i brojnih privrednika.

Već jučer je održan sastanak tima profesora i asistenata sa direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Vahidom Jusufovićem, medicinskim direktorom Šekibom Umihanićem i direktorom Klinike za zarazne bolesti Seadom Ahmetagićem na kojem se govorilo o trenutnom stanju na Klinici.

-  Definirali smo potrebne količine kako za UKC Tuzla, tako i procjenu potreba za cijelu BiH. Uzeo sam njihove uzorke i dogovorio sastanke s poduzetnicima u Gračanici  u firmi Terrasit insulation. Visok nivo profesionalnosti gračaničkih poduzetnika je pokazan. Rečeno je da se mogu proizvoditi zaštitni viziri i modifikovane zaštitne naočale. I za tu namjenu je poduzetnik Mirsad Helić zaustavio jedan dio svoje redovne proizvodnje. Naglašavam da ni jedan od ovih poduzetnika ne želi da se ističe njihova uloga u svemu ovome. Treba dodati da su gračanički poduzetnici preko svog Udruženja poslodavaca već prikupili značajna finansijska sredstva za donacije UKC Tuzla u iznosu od više stotina hiljada maraka, i da neće stati na tome - rekao je za FENA-u  profesor Zvjezdan Karadžin s Univerziteta u Tuzli i jedan od inicijatora cijele akcije.

U Gračanici inžinjeri već rade na izradi kalupa i mašina potrebnih za proizvodnju opreme.  Zaštitna odijela i maske ffp3 će se nabavljati iz jedne firme iz Tešnja za šta su gračanički poduzetnici osigurali sredstva za prvu tranšu.

- Studenti i nastavnici sa Mašinskog fakulteta će učestvovati u izradi dijelova za zaštitne vizire i modifikovane zaštitne naočale u svojoj laboratoriji u Kampusu Univerziteta u Tuzli. Pri tome će koristiti savremenu opremu koja uključuje najsavremenije 3D printere, lasere i aparate za probijanje i prosijecanje. Pomoć i podršku im je obećala i njemačka firma za robotiku DKR - pojasnio nam je profesor Karadžin.

Univerzitetski klinički centar Tuzla ima i problem sa veoma sporom nabavkom opreme za respiratore, a vremena za čekanje  nema.

- Zato je bila bitna ova hitna reakcija. Sva nužno potrebna oprema je u nedostatnim količinama, a neke od njih, recimo zaštitnih maski ffp3 ukoliko se bude razvila epidemija, trebat će i do 50.000 komada -  poručio je.

Ova aktivnost je podržana od menadžmenta Univerziteta u Tuzli, na čelu sa rektoricom Nerminom Hadžigrahić, zatim od dekana Prirodno matematičkog fakulteta Vedada Pašića i tima profesora, asistenata i studenata sa Mašinskog fakulteta na čelu sa profesorima Edinom Cerjakovićem i Alanom Topčićem.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj