Općina Novi Grad: Počela isplata stipendija učenicima i studentima

Općina Novi Grad: Počela isplata stipendija učenicima i studentima
  • 28 Mar, 2020

U vrijeme kada se naša zemlja, suočava sa pandemijom koronavirusa, kao i veliki broj zemalja u svijetu, lijepa vijest obradovat će stipendiste Općine Novi Grad.

Naime, počela je isplata stipendija na njihove bankovne račune, jedan dio uplaćen je u ovoj sedmici, dok će preostalim stipendistima novčana sredstva biti uplaćena početkom naredne sedmice.

Općina Novi Grad u ovoj školskoj godini stipendirat će 536 učenika i studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju, a za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je više od pola miliona konvertibilnih maraka.

Zbog epidemiološke situacije, nažalost, ove godine po prvi put nije organizirana svečana dodjela ugovora o stipendiranju, te su ugovori otpremljeni putem pošte. Isplata stipendija vrši se retroaktivno, što znači da će u prvom dijelu biti isplaćene stipendije za prvih šest mjeseci, dok će se preostali dio stipendija isplaćivati mjesečno.

Pravo na stipendiju ostvarili su učenici sa prosjekom ocjena 4.8 i više, kao i studenti sa najmanjom prosječnom ocjenom 8.0, te studenti tehničkih i medicinskih fakulteta, čiji je ostvareni prosjek ocjena minimalno 7.5.

Od ove godine Općina stipendira i učenike srednjih strukovnih škola koji se obrazuju po trogodišnjem programu rada i ostvaruju prosjek ocjena najmanje 3.0, navedeno je u saopćenju Press službe Općine Novi Grad.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj