Pilav: U KS 129 testiranja, od čega 15 pozitivnih

Pilav: U KS 129 testiranja, od čega 15 pozitivnih
  • 28 Mar, 2020

SARAJEVO, 28. marta (FENA) – Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav danas je, na zajedničkoj press konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS, rekla da je do sada izvršeno ukupno 129 testiranja na koronavirus, a da se pokazalo da je 15 pozitivnih naših sugrađana.

- Jučer su napravljena 22 testiranja, od čega je bilo pet pozitivnih. Nažalost od 15 pozitivnih imamo i jedan smrtni ishod koji se neposredno veže za infekciju koronavirusom  - rekla je Pilav.

Trenutno se u samoizolaciji nalazi 1.699 sugrađana, a tu su i 524 osobe koji su izašle iz samoizolacije.  

Pozvala je građana da poštuju mjere samoizolacije, koja je, kako kaže, najznačajnija zdravstvena mjera. Unatoč svim upozorenjima, kaže, da ima onih koji krše ovu mjeru.

Naglašava da postoje tačni koraci kako se ponašati u samoizolaciji da bi se ispravno zaštitili članovi porodice i drugi.

-  Sa današnjim danom imamo otvorenih šest klastera – istakla je Pilav.

Građanima je skrenula pažnju da se prilikom javljanja u zdravstvene ustanove potrude davati ispravne i tačne podatke u epidemiološkoj anketi, jer se još uvijek prave i vežu epidemiološke veze.

-  To je način na koji ćemo otvarati klastere i pratiti epidemiološku situaciju – dodala je Pilav.

Tokom jučerašnjeg dana izvršeno je pravljenje sanitarnog koridora, odnosno izmještanje 18 mladih ljudi koji su došli iz Italije u prostor studentskog doma Bjelave.

- Napravljena je epidemiološka anketa, svi studenti su dobrog zdravstvenog stanja. Ostavili smo ih danas da se odmore, a već sutra ih testiramo – kazala je Pilav.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj