Općina Novo Sarajevo poduzela mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica

Općina Novo Sarajevo poduzela mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica
  • 05 May, 2020

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Općina Novo Sarajevo je poduzela niz mjera u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (COVID-19), a jedna od njih je i umanjenje mjesečnih naknada za privremeno korištenje javnih površina i poslovnih prostora za vrijeme trajanja prirodne i druge nesreće uzrokovane širenjem koronavirusa. 

Odlukom, koju je donio načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, se podrazumijeva umanjenje mjesečne naknade u visini od 100 posto za april ove godine privrednicima kojima je u skladu sa Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjen rad.

Također, Općina Novo Sarajevo zaključila je ugovore sa 16 korisnika Programa sufinansiranja samozapošljavanja, te je u svrhu isplate plata i uplate zakonom propisanih poreza i doprinosa korisnicima sredstava mjesečno refundirala novčana sredstva u iznosu od 600 KM, uz prethodno dostavljanje dokaza iz kojih je vidljiva isplata pojedinačnih plata za finansiranu osobu, kao i uplata zakonom propisanih poreza i doprinosa. 

Imajući u vidu novonastalu situaciju izazvanu epidemijom širenja virusa korona, potpisan je Aneks Ugovora sa korisnicima Programa sufinansiranja samozapošljavanja, na osnovu kojeg se pomjeraju rokovi za dostavu navedenih dokaza na način da će se isti dostavljati nakon što Općina doznači novčana sredstva na kraju mjeseca.

Budući da je Općina zaključila Ugovor o subvencioniranju kamate za privrednike sa područja općine Novo Sarajevo sa BBI bankom, razmotrit će se mogućnosti za odgodu otplate rata kredita po ovom osnovu za vrijeme trajanja prirodne i druge nesreće, uzrokovane širenjem koronavirusa.

Općina će razmotriti mogućnost realizacije i nove kreditne linije sa nekom od komercijalnih banaka, na način da se subvencionira kamatna stopa/profitna marža, a sredstva bi se koristila za pomoć privrednim subjektima u sanaciji posljedica izazvanih proglašenjem stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane koronavirusom, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj