Otkriven spomenik maloljetnim borcima u novouređenom 'Parku svjetlosti'

Otkriven spomenik maloljetnim borcima u novouređenom 'Parku svjetlosti'
  • 06 May, 2020

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - U sklopu obilježavanja Dana općine Centar Sarajevo danas je načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima, predstavnicima Općinskog vijeća na čelu sa predsjedavajućom Karolinom Karačić, te Vlade Kantona Sarajevo i boračkih udruženja sa područja te općine, ozvaničio završetak radova na uređenju  'Parka svjetlosti' u ulici Koševo na mjestu gdje je ranije bio parking prostor.

U obraćanju prisutnima načelnik Ajnadžić je istakao opredjeljenje Općine Centar da bude posvećena uređenju parkova i zelenih površina.

- Danas smo ozvaničili završetak radova na uređenju novoformiranog 'Parka svjetlosti' i dajemo ga na korištenje našim građanima. U kompleksu ovog parka danas smo otkrili i centralno spomen-obilježje poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo koji su dobrovoljno branili državu Bosnu i Hercegovinu i za njenu slobodu dali svoje živote - kazao je Ajnadžić.

Dodao je kako Park svjetlosti ima svoju simboliku.

- U njemu je zasađeno sedam stabala, a u fontani je postavljeno sedam mlaznica što simbolizira izvor života, sedam korpusa Armije RBiH i sedam najvećih rijeka u BiH. Odavde šaljemo poruku mira, multietničnosti, multikonfesionalnosti jedne moderne društvene zajednice Bosne i Hercegovine - naveo je Ajnadžić te zajedno sa predstavnicima Udruženja maloljetnih boraca otkrio centralno spomen-obilježje poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo.

Prisutni su na spomen obilježje položili cvijeće i odali počast poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo.

Nakon što su radnici firme „Sela“ okončali radove na uklanjanju starih ploča i podloge, te rušenje svih barijera prema parku „Safet Isović“ kod Druge gimnazije, pristupilo se betoniranju podloge i postavljanju novih kamenih ploča koje su izuzetno otporne na sve vremenske uslove.

Osim ploča, na jednom dijelu podloge parka je zasađena trava i sedam sadnica drveća za šta je bilo zaduženo Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park“ koje je također postavilo i parkovski mobilijar.

Firma „Grizelj“ koja je odabrana na osnovu najpovoljnije ponude tokom provođenja procedure javne nabavke u novom parku izgradila je fontanu, te postavila ambijentalnu rasvjetu.

U sklopu centralnog spomen-obilježja poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar postavljena su dva kamena na kojima su uklesani citati rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH, kao i bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddya Ashdowna, saopćeno je Općine Centar Sarajevo.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj