Kahriman: 5G će omogućiti gigabitne brzine na cijelom području BiH

Kahriman: 5G će omogućiti gigabitne brzine na cijelom području BiH
  • 17 May, 2020

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Na Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva v.d. generalnog direktora BH Telecoma Sedin Kahriman saopćio je da će rane implementacije 5G mreže dovesti do poboljšanja fiksno-bežičnog i mobilnog širokopojasnog pristupa (MBB).

Na taj način stvorit će se preduslovi za prijenos videa veće kvalitete, korištenje virtuelne realnosti na mobilnim uređajima, gadget-a poput pametnih naočala, te povezivanje velikog broja uređaja.

- 5G će omogućiti gigabitne brzine na cijelom području Bosne i Hercegovine, što je osnovni preduslov za smanjivanje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih sredina. Izgradnja optičke infrastrukture u ruralnim sredinama vršit će se kombiniranjem 5G tehnologije i optičkog transporta uz realizaciju usluge fiksno-bežičnog pristupa (FWA) - rekao je Kahriman, saopćeno je iz BH Telecoma.

Podsjeća da je u okvirima globalne pandemije uspješno puštena u rad  5G mreža, što znači otvaranje novih poslovnih mogućnosti.

 - Brzine koje smo izmjerili od 1,4 Gbps daju osnov za ostvarivanje partnerstava sa drugim srodnim industrijama radi kreiranja specijaliziranih rješenja za naše korisnike. Naš tim je, uz povećan angažman olakšao komunikaciju i život u ovim vremenima, učinio skupa sa našim partnerima da je BH Telecom prvi telekom operator u BiH koji je testirao 5G tehnologiju - istakao je v.d. generalnog direktora BH Telecoma Sedin Kahriman.  

Sedamnaesti maj se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva (WTISD), jer je tog datuma 1865. godine dvadeset evropskih zemalja potpisalo prvu Međunarodnu konvenciju o telegrafima, kada je osnovana i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU).

Od 1969. godine ovaj datum se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija, a od 2007. godine kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj