Grad Sarajevo finansijski podržao izgradnju memorijalne Bijele sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog grada

Grad Sarajevo finansijski podržao izgradnju memorijalne Bijele sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog grada
  • 21 May, 2020

Iznad Velikog parka, u ulici Džidžikovac, bit će otvorena memorijalna Bijela soba u spomen na 1.601 dječaka i djevojčicu, ubijenih tokom agresije u Sarajevu.

Tim povodom gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica, potpisali su sporazum o finansijskoj podršci Grada u realizaciji ovog humanog, plemenitog, dostojanstvenog projekta.

“Ova spomen-soba će zajedno sa Spomenikom ubijenoj djeci postati prepoznatljivo mjesto vječnog spomena na sve dječije žrtve, ali i istovremeno ishodište poruke da se takav užas više nikada i nigdje ne ponovi. I ne samo našoj, nego i djeci širom svijeta koja i danas, pored brojnih „dječijih“ rezolucija i konvencija, prolaze kroz ratne strahote i teška životna iskušenja” – istakao je gradonačelnik Skaka.

Poručio je da smo odgovorni i obavezni da njegujemo kulturu sjećanja, posebno zbog naših budućih generacija. Zato je ovaj projekat, istakao je Skaka, od historijskog i edukativnog značaja.

Predsjednik Udruženja Grabovica zahvalio je Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na razumijevanju i kontinuiranoj saradnji:

“Grad Sarajevo je uvijek pokazivao senzibilitet, ali i spremnost da pomogne realizaciju brojnih projekata našeg udruženja”, kazao je Grabovica.

Memorijalna Bijela soba je komemorativni prostor koji će oslikavati historijski kontekst, govoriti o pričama stradale djece, čuvati sjećanje na ubijene najmlađe Sarajlije čije je djetinjstvo u trenu prekinuto.

“Nakon što se prostor renovira, Bijela soba će biti uređena kao dječija soba ispunjena predmetima, igračkama i drugim eksponatima koje će donirati roditelji ubijene djece. Imat će i svoju stalnu izložbenu postavku i, što je najvažnije, bit će u blizini Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, što će činiti jednu cjelinu”, kazao je Grabovica.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj