Kavazović: Bajram-namaz će se klanjati uz poštivanje svih mjera samozaštite

Kavazović: Bajram-namaz će se klanjati uz poštivanje svih mjera samozaštite
  • 21 May, 2020

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Prema instrukciji koja će biti dostavljena muftijama, bajram-namaz će se klanjati u nedjelju, 24. maja 2020. godine, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini prema Takvimu IZ u BiH, uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.

Odluku i instrukcije o načinu obavljanja bajram-namaza donio je danas Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

- Još jednom apeliram da svi oni iz rizičnih skupina ne prisustvuju namazu, a da se oni koji klanjaju namaz suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora - prenosi MINA.

Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

Snimak tradicionalne bajramske čestitke reisu-l-uleme bit će dostavljen svim zainteresiranim medijima putem Agencije FENA i Media centra Islamske zajednice u BiH u subotu, 23. maja.

Iz Kancelarije reisu-l-uleme su saopćili kako se neće organizirati tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitanje u salonu Kancelarije Reisu-l-uleme.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj