Lista mjera koje se moraju poštovati prilikom boravka u tržnim centrima

Lista mjera koje se moraju poštovati prilikom boravka u tržnim centrima
  • 28 May, 2020

Tržni centri u FBiH jutros otvaraju svoja vrata na osnovu jučerašnje odluke Federalnog štaba civilne zaštite.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je povodom toga listu mjera koje se moraju poštovati prilikom boravka u takvim objektima, i to:

- Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

- Zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se održavati fizička udaljenost od 1 do 2 metra.

- Broj mušterija koje u isto vrijeme mogu biti unutar centra odrediti prema površini prostora. Preporučuje se 10 m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100 m2.

- Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

- Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.

- Preporučuje se pojačana kontrola ventilacije prostora uz dodavanje više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

- Preporučuje se da se smanji broj predmeta namijenjenih za sjedenje i odmor kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilo nepotrebno zadržavanje.

- Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između smjena bude vremenski period u kojem će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

- Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko-rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetički saloni i sl.).

Preporuke za mušterije

- Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

- Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

- Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgoditi svoj odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru.

Preporuke za osoblje trgovačkih centara

- Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

- Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao, nego da se obrate svom ljekaru.

- Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor i otežano disanje.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj