Općina Stari Grad bira najljepše avlije i balkone

Općina Stari Grad bira najljepše avlije i balkone
  • 02 Jun, 2020

Stari Grad je općina koja se ponosi tradicijom koju baštini u svojim mahalama. Kao rijetko gdje, u Starom Gradu sačuvane su i otrgnute od zaborava kaldrme, mahale, stare bosanske kuće i avlije.

Gotovo svaka mahala ima na desetine uređenih avlija i bašči kojima se čuva duh starih vremena i baštini naša tradicija. Sa koljena na koljeno prenose se i ljubomorno čuvaju brojni običaji, pa i dan danas u Starom Gradu prolaznici znaju ostati zatečeni ljepotom koju kriju bosanske avlije kada se otvore njihova vrata. U avlijama se brižljivo uzgajaju ruže, đulbešećerke, zambaci, hadžibeg, šimšir, jasmin, jorgovan, petunije, kadifice, zijevalice i brojne druge cvjetne vrste nadaleko šireći svoj opojni miris.

Nekada je skoro svaka kuća u Starom Gradu imala bašču sa mnogo vode i cvijeća, jer vrt i bašča bili su dio kulture i odraz načina života, religije, tradicije i društvenih prilika.

Kako bi se dalo na značaju tradicionalnom uređenju prostora u Starom Gradu, općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić donio je odluku kojom će se provesti izbor i vlasnici najljepših avlija i balkona novčano nagraditi za svoj trud i doprinos ljepšem licu naše općine.

Izbor najljepše avlije i balkona (veranda, terasa) sa cvjetnim aranžmanom izvršit će se putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a prijaviti se možete putem općinske FB stranice. Dovoljno je da (putem poruke na FB) pošaljete fotografiju vaše avlije ili balkona sa kontakt podacima (ime, prezime i broj telefona), a Komisija za izbor izvršit će obilazak svih prijavljenih i izabrati najbolje.

Vlasnik najljepše avlije, kao i vlasnik najljepšeg balkona osvojit će po 200 KM, a drugoplasirani i trećeplasirani u obje kategorije po 100, odnosno 50 KM.

Prijave može izvršiti vlasnik avlije ili balkona, ili neko drugi u njegovo ime, ali su kontakt podaci obavezni kako bi se napravila lista na osnovu koje će Komisija za izbor izaći na teren.

Prijave možete slati do 20.06.2020. godine. Za više informacija možete se obratiti nadležnoj službi, putem telefona 033/282 324 i 033/283 475 ili e-maila [email protected], navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj