Obilježavanje 28. godišnjice stradanja Bošnjaka u Jezeru kod Jajca

Obilježavanje 28. godišnjice stradanja Bošnjaka u Jezeru kod Jajca
  • 05 Jun, 2020

JAJCE, 5. juna (FENA) - U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce "Spomen njima, po(r)uka nama", u općini Jezero u subotu, 6. juna, obilježit će se 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka sa tog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem Fatihe, kao i prigodnim vjerskim programom u 12 sati bit će odata počast za 57 nevinih žrtava Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Tog kobnog 3. juna i 9. septembra 1992. godine ubijeno je 39 nevinih civilnih žrtava, koje su identificirane i ukopane, dok se traga još za 18 mještana, saopćili su organizatori obilježavanja.

U sklopu navedene manifestacije danas, 5. juna, bit će održan i prigodan program u Kokićima i Šipovu, dok je završni dio manifestacije planiran za 7. juni, kada će se odati počast i proučiti dova na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Jajce.

Bijela ruža ili cvijet "Sjećanja" postao je neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve na području općine Jezero, a osmislila ga je Amela Iskrić-Hadžić, diplomirani inžinjer arhitekture. Upravo nošenjem ovog jezeračkog cvijeta želi se poslati poruka širom Bosne i Hercegovine da se zločin neće zaboraviti.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj