Općina Novo Sarajevo objavila 14 mjera podrške za ublažavanje posljedica pandemije

Općina Novo Sarajevo objavila 14 mjera podrške za ublažavanje posljedica pandemije
  • 13 Jun, 2020

(FENA) - Predstavnici Općine Novo Sarajevo prezentirali su 12. juna u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo Program ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće, saopćio je Odsjek za informiranje, odnose sa javnošću i protokolarne poslove te općine.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o 14 mjera podrške i pomoći za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, od kojih se sedam provodi putem javnih poziva namijenjenih građanima i privrednicima sa područja općine Novo Sarajevo, zatim tri programa pomoći koji će se realizirati putem službenih evidencija i općinskih službi, a koje su namijenjene najugroženijim kategorijama društva, dok će se četiri mjere realizirati direktnim vidom pomoći određenim humanitarnim organizacijama i javnom preduzeću za sport i kulturu sa kojima Općina ima saradnju.

- Moram naglasiti da smo kao odgovorna društvena zajednica, još na samom početku prepoznali određene probleme u cilju prevazilaženja ove teške situacije. Sa tim u vezi, donošenjem odluka jednog dijela privrednika oslobodili smo zakupa javne površine za mart 50 posto, april i maj 100 odnosno 50 posto. Pored toga realizirali smo i ostale socijalne programe koje smo već planirali budžetom bez obzira na pojavu pandemije koronavirusa samo mnogo ranije nego što je to bilo predviđeno - istakao je Koldžo, te dodao da se to odnosi na dodjelu jednokratnih pomoći za 4.000 penzionera sa područja općine, te dodijele ukupno 602 stipendije učenicima i studentima i djeci bez oba roditelja.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj